06 balandžio 2010

Kovo mėnesį krova Klaipėdos jūrų uoste augo šeštą mėnesį iš eilės

Kaip rašo Verslo žinios, kovą Klaipėdos uostas perkrovė 2,575 mln. tonų krovinių (18 proc. daugiau nei pernai), kai 2009 m. tą patį mėnesį buvo krauta 2,185 mln. tonų. Kokiose pagrindinėse krovinių kategorijose yra fiksuojamas augimas galima plačiau paskaityti ankstesniame mano kolegos įraše.

Pirmąjį šių metų ketvirtį Klaipėdos uostas, perkrovęs 7,39 mln. tonų krovinių, pasiekė 14,1% augimą, palyginti su 2009 m. tuo pačiu ketvirčiu, kai krova siekė 6,477 mln. tonų.

Šaltinis: statistikos departamentas

Krovinių krova uoste yra geras pirmaujantis indikatorius leidžiantis susidaryti išankstinį vaizdą apie būsimus Lietuvos eksporto duomenis. Nors paprastai rašydami apie Lietuvos eksportą kalbame apie prekių eksportą, tačiau šiuo atveju paslaugų eksportas yra ne ką mažiau svarbus. Kitaip tariant, jeigu Lietuvos uosto krova auga, galima spėti, jog didėja arba Lietuvos įmonių prekių eksportas, arba auga Lietuvos paslaugų eksportas (kai yra perkraunamos užsienietiškos prekės), kuris neatsispindi kas mėnesį skelbiamuose užsienio prekybos rodikliuose. Bet kuriuo atveju, auganti krova teigiamai veikia Lietuvos prekių ir paslaugų eksporto balansą, kuris yra svarbi sudedamoji dalis bendrame Lietuvos BVP.

Beje, panašų vaizdą galime stebėti ir su krovinių vežimu geležinkeliais, apie tai plačiau paskaityti galite mūsų ankstesniame įraše.

Tomas Krakauskas

2 komentarai:

  1. Oi geeeerą puslapi radau!!! ačiū :)
    Kaip smagu matyti teisingus straipsniukus. Gera atsvara tradicinei žiniasklaidai!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiugu, kad Klaipėdos juru uostas kiekvienais metais perkrauna vis daugiau krovinių. Skirtingose kategorijose fiksuojamas skirtingas augimas, juriniu konteineriu pervezimas tampas vis aktualesnis musu tautieciams, o to pasekoje dideja Lietuvos eksporto rodikliai.

    AtsakytiPanaikinti