15 balandžio 2010

Lietuvoje 2009 m. didėjo geoterminės energijos gamyba

Šiandien norėtųsi atkreipti dėmesį į valstybinės įmonės UAB „Geoterma“, užsiimančios šilumos energijos gamyba, panaudojant geoterminę energiją, veiklos rezultatus praėjusiais metais. Reiktų pasidžiaugti, kad 2009 m. šiai įmonei po kelerių nesėkmingų iš eilės metų pavyko dirbti pelningai. „Geoterma“ praėjusiais metais gavo 18,3 mln. Lt pajamų ir uždirbo 2,1 mln. Lt grynojo pelno, o dar 2008 m. pajamos sudarė vos 1,5 mln. Lt, nuostolis siekė 5,9 mln. Lt.

Žinoma, būtina pastebėti, kad 2008 m. įmonė ilgą laiką negamino šilumos energijos dėl 2007 m. įvykusios avarijos, kuri netgi iškėlė klausimą savininkams, ar verta šią įmonę gaivinti, ar skelbti jai bankrotą dėl nuostolingos veiklos ir didžiulių skolų. Visgi tuomet buvo nuspręsta ją gaivinti ir valstybė kartu su „Lietuvos energija“ padidino įmonės įstatinį kapitalą 12,9 mln. Lt, taip neleisdama žlugti įmonei, kurios gaminama energija yra viena mažiausiai teršiančių aplinką. „Geotermai“ priklausanti demonstracinė geoterminė elektrinė buvo vienas moderniausių atsinaujinančios energetikos projektų Europoje, kurios statybas finansavo tokios tarptautinės organizacijos kaip Pasaulio bankas.

Iš žemiau esančio grafiko matome, kad 2009 m. Lietuvoje pagaminta daugiausia geoterminės energijos per paskutinius šešerius metus. Per tris šių metų mėnesius „Geoterma“ pagamino 8,6 MWh šilumos, tad panašu, kad ir 2010 m. bus pasiektas ne mažesnis energijos gamybos kiekis. Ši įmonė šilumos energiją parduoda „Klaipėdos energijai“, o šiltuoju 2009 m. laiku ji vienintelė karštu vandeniu aprūpino visą Klaipėdą.

Šaltinis: LR Statistikos departamentas

Tai, kad Lietuva privalo didinti energijos kūrimą iš atsinaujinančių energetinių išteklių suteikia vilčių, kad bus bandoma didinti investicijas į šios geoterminės jėgainės efektyvumo didinimą, siekiant jos konkurencingumo su planuojama statyti Klaipėdos kogeneracine jėgaine. Beje, labai keista, bet „Lietuvos energijos“ ataskaitoje teigiama, kad per paskutinį 2009 m. ketv. „Geotermos“ įsipareigojimai sumažėjo nuo 43,3 mln. Lt iki 16,6 mln. Lt, nors įmonės turtas liko beveik nepakitęs, o „Lietuvos energijos“ akcijų dalis įmonėje išliko tokia pati. Bus įdomu išsiaiškinti, ar tai yra tiesa ir kokiu būdu šios skolos galėjo sumažėti, o gal tiesiog įsivėlė netyčinė klaida ataskaitoje.

Tadas Povilauskas

4 komentarai:

  1. Čia irgi primygtinai siūlau pasidomėti, kaip yra su energijos supirkimu ir tos supirkimo kainos koreliacija su realiomis veiklos sąnaudomis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. To malgis: Jūsų komentarai labai teisingi, nes daryti išvadų apie geoterminės energijos ekonominę naudą gyventojams, lyginant su kitomis atsinaujinančiomis energetikos rūšimis, reiktų daug gilesnes analizės, kuriai gal kada gyvenime atsiras laiko :) Beje, pačios įmonės atstovai teigė, kad praėjusią vasarą ji buvo konkurencinga, lyginant su Klaipėdos energija, todėl karštą vandenį Klaipėdai tiekė būtent ji

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na bent prieš kokius metus situacija būdavo tokia, kad Klaipėdos energijai neapsimokėdavo pačiai gaminti šilumos vasara, nes Geotermai mokėdavo mažiau, nei pačiai pasigaminti. O Geoterma neturėdavo pasirinkimo, arba stabdyti veiklą arba gaminti šilumą ir parduoti Klaipėdos energijai už kainą mažesnę už savikainą. Įdomu, kodėl, įmonė tapo pelninga dabar. Priežastys gali būti tik kelios: 1. Klaipėdos energija pakėlė supirkimo tarifą; 2. Įmonės gelbėjimo etapu, buvo padengtos įmonės skolos ar paskolos ar sumažinta įmonės vertė, kas leido skaičiuoti mažesnius amortizacinius atskaitymus; 3. Įmonė dirbo po remonto, o jos praktinės veiklos niunsas yra tas, kad po remonto ji metus ar du dirba gerai, kol nereikia remontuoti vamzdynų ir šilumos siurblių. Šių agregatų remontas ir būdavo viena skaudžiausių įmonės veiklos problemų, nes jų remontas kainuodavo reikšmingus pinigus įmonės veiklai. Tad, jeigu remontas bus kitais metais, tai to pelno gali ir nebebūti ir rezultatas gali būti minusinis. 4. Sumažėjusios gamtinių dujų kainos, nes realiai iš žemės pakeltas vanduo berods yra tik 40 laipsniu temperatūros, iki reikalingos temperatūros vanduo yra dašildomas deginant dujas. Tad jeigu Klaipėdos energija nepakėlė tarifo, tada įmonę gelbėjo sumažėjusios dujų kainos.
    Klaipėdos energija berods tokiu pat tarifu supirkinėdavo karštą vandenį ir iš Pajūrio medienos katilinės, kuri buvo kūrenama medienos atliekomis. Faktas tas, kad geoterminė katilinė yra įdomus projektas, mes tapome berods Danų eksperimentine baze, tik prisiimdami visus eksperimento nuostolius, o jeigu išradimai pasiteisins, tai nauda ir technologinė patirtis atiteks skandinavams.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pradžioje komentaro turėjo būti "...3-5 metus..." kažkur dingo skaičiukai :) sorry

    AtsakytiPanaikinti