09 balandžio 2010

Lietuvos eksportą turėtų paskatinti ir silpnėjantis litas aplinkinių šalių valiutų atžvilgiu

Prieš gerus metus savaitgaliais Lenkijoje 100-150 kilometrų spinduliu nuo Lietuvos galėjai išgirsti ne vieną ir ne dvi dešimtis šnekančių lietuviškai. Net buvo kuriami pasakojimai, kaip lietuviai ratuoti kuo didesnėmis mašinomis užkariauja Lenkijos turgavietes. Dabar tokių kalbų ar straipsnių retai begirdėti. Pagrindinė priežastis, kuri vertė vykti į Lenkiją buvo silpnas zlotas, tad įdomu būtų pakalbėti, kokia šiandienos situacija.

Grafike matyti Lenkijos zloto, Rusijos rublio, Baltarusijos rublio pokyčiai nuo 2008 m. rugsėjo mėn. – krizės pradžios. Verta paminėti, kad šioms trims šalims 2009 metais teko atitinkamai 7,2 proc., 13,2 proc. ir 4,7 proc. viso Lietuvos eksporto. Absoliučia išraiška eksportas į šias šalis buvo 10 mlrd. LTL. Rusija buvo pirmoje vietoje, kuri importavo Lietuvos produkciją, Lenkiją 4-oje. Eksportas į Rusiją 2009 metais sumažėjo 39,5 proc., į Baltarusiją – 22,9 proc., į Lenkiją – 9 proc. Taigi, šios šalys yra svarbios Lietuvos prekybos partnerės, todėl silpnėjančios aplinkinių šalių valiutos daro neigiamą įtaką Lietuvos eksportui – taip buvo 2009 m. pradžioje, o dabar pasireiškia priešinga tendencija.


Šaltinis: Lietuvos bankas


Iš grafiko matyti, kad Rusijos rublis ir Lenkijos zlotas dugną lito atžvilgiu pasiekė 2009 m. vasarį, nuo to laiko rublis sustiprėjo apie 20 proc., zlotas beveik 30 proc. Tai turėtų teigiamai veikti Lietuvos eksportą. Taip pat Rusijos ekonomikai šiemet skirtingais šaltiniais prognozuojamas 5 proc. ekonomikos augimas, o Lenkija vienintelė ES šalis, kuri neįkrito į recesiją. Be to, brangstanti nafta ir pramoniniai metalai gali Rusijos ekonomiką kilstelti dar aukščiau.

Kita vertus dabartiniu metu brangstantis doleris, pirmiausia prieš eurą, tuo pačiu prieš litą, neigiamai gali paveikti Lietuvos ekonomiką, nes importuojame nemažai žaliavų, o „jų valiuta“ dažniausiai ir yra JAV doleris. Tačiau prieš metus kursas buvo tame pačiame lygyje, tik skyrėsi žaliavų kainos.

Išvada: jau metus stiprėjančios kintamos aplinkinių valstybių valiutos teigiamai paveiks Lietuvos eksportą, pamažu Lietuvos prekės tampa konkurencingesnės ir Rytų Europos regione.


Regimantas Valentonis


1 komentaras:

  1. Man labai patinka teigiamos naujienos ideja! Busiu nuolatine jusu skaitytoja ir tapsiu netradicine lietuve, kuri dazniau sypsosi

    AtsakytiPanaikinti