27 sausio 2010

Tiesioginės užsienio/Lietuvos investicijos Lietuvoje/užsienyje atsigauna

Vakar LR Statistikos departamentas pateikė tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje ir mūsų šalies tiesioginių investicijų užsienyje 2009 m. IV ketv. pradžiai statistinius duomenis. Reiktų pasidžiaugti, kad minėto laikotarpio pradžioje tiek Lietuvos investicijos užsienyje, tiek ir užsieniečių pas mus išaugo.

Kaip matome iš žemiau pateikto grafiko, Lietuvoje tiesioginės užsienio investicijos 2009 m. IV ketv. pradžioje siekė 34,2 mlrd. Lt ir buvo 1,1 mlrd. Lt didesnės nei ketv. pradžioje. Tokios tiesioginių užsienio investicijų padidėjimo sumos nebuvo nuo 2007 m. III ketv. Beje, tai pirmasis teigiamas metinis investicijų pokytis nuo 2008 m. II ketv. Kiek liūdina tik tai, kad per 2009 m. III ketv. Lietuvoje investavusiųjų skaičius padidėjo vos 19-ka vienetų, o tai yra mažiau nei praėjusių metų II ketv., kada jų skaičius paaugo 49 vienetais.

Šaltinis: LR Statistikos departamentas

Didžiausią įtaką bendram tiesioginių užsienio investicijų sumos padidėjimui per 2009 m. III ketv. turėjo Rusijos investicijų sumos išaugimas 594 mln. Lt arba 35 proc. Verta atkreipti dėmesį ir į Daniją, kurios tiesioginių užsienio investicijų suma Lietuvoje padidėjo 571 mln. Lt arba 19 proc. Nenuostabu, kad daugiausia krito Švedijos tiesioginių užsienio investicijų suma (761 mln. Lt) dėl šios šalies bankų Lietuvoje padarytų milijoninių atidėjinių, sumažinusių bankų nuosavą kapitalą.

Nors tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje suma padidėjo, tačiau vis vien jaučiamas jų badas Lietuvoje, o tam reikalinga tolesnė sisteminė Lietuvos vyriausybės šalies įvaizdžio bei investicinės veiklos aplinkos gerinimo aktyvi politika. Galima prognozuoti, kad tiesioginių užsienio investicijų suma Lietuvoje turėtų po truputį augti, nors jas vis dar neigiamai veiks Švedijos bankų daromi atidėjiniai (bet nereikia pamiršti, kad motininiai bankai pastaruoju metu darė dideles injekcijas, siekdami atkurti pakankamai saugų nuosavą kapitalą)

Žemiau esančiame grafike pateiktos Lietuvių tiesioginės investicijos užsienio valstybėse. Žinoma, ši suma gerokai skiriasi nuo užsienio investicijų Lietuvoje, tačiau čia metinis teigiamas pokytis jau matomas nuo 2009 m. I ketv. Iš viso Lietuvos tiesioginės užsienio investicijos užsienyje 2009 m. IV ketv. pradžioje siekė 5,7 mlrd. Lt ir buvo 210 mln. didesnės nei tų metų ketv. pradžioje. Labai įdomu tai, kad investavusiųjų užsienyje vienetų skaičius per tą ketv. išaugo net 76-iais vienetais, nors šis skaičius krito tiek 2009 m. I ketv., tiek ir II ketv.

Šaltinis: LR Statistikos departamentas

Dar įdomiau darosi pažvelgus į šalių sąrašą, kuriose daugiausia išaugo Lietuvių investicijų suma. Per 2009 m. III ketv. didžiausias prieaugis matytas investicijų į Nyderlandus (181 mln. Lt), Daniją (109 mln. Lt) ir Kiprą (mln. Lt) sumoje. Stipriausiai investicijų suma smuko Bulgarijoje (161 mln. Lt). Keisčiausia tai, kad Nyderlanduose Lietuvos tiesioginių investicijų suma sugebėjo išaugti nuo 0 iki 1,8 mlrd. Lt. per dvejus metus. Galima tik spėti, kad šioje šalyje lietuviai galėjo įkurti kelias kontroliuojančiąsias įmones („holdingus“), kurios valdo Lietuvoje ar kitose valstybėse turimą investicinį turtą (akcijų paketus). Investicijų suma yra pakankamai didelė, tad galima įtarti, kad šių investicijų savininkai turėtų būti turtingiausi Lietuvos verslo atstovai (pavyzdžiui, „VP dešimtukas“?). Lietuvių investicijas Danijoje taip pat reiktų sieti su kontroliuojančiomis įmonėmis ar SPV (specialios paskirties įmonėmis). Panašu, kad didžiausios lietuvių investicijos šioje šalyje nuvestų prie „Akola ApS“, kuri yra didžiausia „Linas Agro Group“ savininkė, nors ji pati priklauso lietuvių verslininkams.

Visgi tai, kad Lietuviai investicijos užsienyje auga, reiktų taip pat vertinti teigiamai, nes tie investuoti pinigai, panašu, dažniausiai grįžta atgal į Lietuvą.

Tadas Povilauskas

3 komentarai:

  1. Atsigauna taip pat ir prekyba valiutomis, taciau krizes metu susidomejimas buvo kur kas didesnis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Iš pateiktos info straipsnyje galima spręsti, kad užsienio investicijos tuo metu buvo pakankamai atsigavusios. Naudinga info.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip pat smagu matyti, jog ir p2p investicijos atsigavo!

    AtsakytiPanaikinti