13 sausio 2010

Rengiamasi naujam pirminiam akcijų platinimui biržoje

Beveik po dviejų metų pertraukos NASDAQ OMX Vilniaus vertybinių popierių biržoje įvyks viešas akcijų platinimas (IPO). Integruota žemės ūkio veiklą vystanti įmonė „Linas Agro“ pasiryžo vis dar pakankamai nelengvu Lietuvos kapitalo rinkai metu žengti į biržą ir bandyti pritraukti iš investuotojų nuo 114 iki 140,7 mln. Lt (sudėjus naujai išleidžiamas ir esamų akcininkų platinamas akcijas).

Ši suma iš pirmo žvilgsnio atrodo solidžiai ir suprantama, kad tiek lėšų šiuo metu, platinant akcijas tik Lietuvoje, nebūtų įmanoma pritraukti. Nesunku nuspėti, kad didžiausią platinamų akcijų dalį įsigis užsienio investuotojai, tad tai, kad daugiau nei 100 mln. Lt bus įlieta į Lietuvos ekonomiką turi būti vertinama tik gerai. Apskritai, „Linas Agro“ yra pakankamai svarbi įmonė visai Lietuvai, nes vien jos kviečių eksportas sudarė beveik 30 proc. viso Lietuvos kviečių eksporto, tad lėšų pritraukimas padėtų įmonei toliau plėstis, modernizuoti turimą infrastruktūrą, mažinti finansines skolas ir galimybę toliau sėkmingai išvežti į užsienio rinkas perteklinius grūdų kiekius.

Beje, žemiau pateikti paskutiniai penki Pabaltijo šalyse vykę IPO ir džiugu, kad du iš paskutinių trijų yra vykę Lietuvoje. Žinoma, mūsų įmonės negali pasigirti tokiomis pritrauktų pinigų sumomis kaip estiškos įmonės. Tad „Linas Agro“ bandymas išplatinti akcijų už daugiau nei 100 mln. Lt tampa rimtu išbandymu tiek pačiai įmonei, tiek ir platinimo organizatoriams. Reiktų pabrėžti ir tai, kad išplatinusi tokią akcijų emisiją, įmonė iškart galėtų papulti į Lietuvos įmonių penketuką pagal laisvų akcijų („free float“) vertę biržoje, o tai leisti jai būti populiaria ir tarp didesnių užsienio investuotojų.

Įmonė

IPO metu pritraukta lėšų (mln. Lt)

Data

„Agrowill Group"

33,9

2008.04.02

"Arco Vara"

334,1

2007.06.21

„City Service"

61,9

2007.06.08

„Ekspress Group"

124,3

2007.04.05

"Olympic Entertainment Group"

247,9

2006.10.23

Šaltinis: Įmonių pranešimai

Tadas Povilauskas

2 komentarai:

  1. Laukiu nesulaukiu IPO rezultatų, tik neramina kad esant mažam aktyvumui platinimo metu iš investuotojų, Swedbankas gali pats išpirks likusias nepaskirstytas akcijas (pvz.: pensijų fondai,...). Plius įmonės įsiskolinimas tikrai nežavi.

    AtsakytiPanaikinti
  2. esant tokiems pardavimams įsiskolinimai ne tokie ir dideli..

    AtsakytiPanaikinti