01 gruodžio 2009

Kitąmet Lietuva bus tarp lyderių padariusių didžiausią pažangą trumpinant verslo pradžią

Bene vienas iš geriausių rodiklių, parodančių šalies biurokratijos lygį ir valdžios norą skatinti savo šalies piliečius užsiimti ekonomine veikla, yra dienų skaičius, reikalingas pradėti verslą. Šis rodiklis yra kasmet skaičiuojamas Pasaulio ekonomikos forumo skelbiamoje „The Global Competetivness Report“ ataskaitoje. Lietuva pagal 2008 metų duomenis iš 129 tyrime reitinguotų šalių užėmė 70 vietą, mat Lietuvoje pradėti verslą užtrunka net 26 dienas. Anot kito šaltinio, Pasaulio banko apžvalgos „Doing Business“, Lietuva užima 99 vietą tarp 183 valstybių.

Visgi, situacija 2010 metais iš esmės pasikeis į teigiamą pusę. Vyriausybei ir Ūkio ministerijai ryžtingai ėmus naikinti biurokratiją ir kliūtis verslui yra atlikti arba planuojami šie sprendimai:

· Patvirtinti uždarosios akcinės bendrovės pavyzdiniai steigimo dokumentai, kuriuos Juridinių asmenų registrui bus galima teikti elektroniniu būdu. Tai leis sutapyti ne tik laiko, bet ir išvengti mokamų notaro paslaugų, jeigu UAB steigėjas bus vienas asmuo

· UAB reikalaujamas įstatinis kapitalas bus sumažintas nuo dabar esančių 10 000 Lt iki 1 000 litų.

· Terminas registruoti PVM mokėtojo statusą sutrumpinamas nuo 12 iki 5-7 dienų

· Nuo 5 iki 3 dienų sutrumpės visų juridinių asmenų įregistravimas Juridinių asmenų registre

· Planuojama panaikinti reikalavimą turėti antspaudą ar antspaudo žymą (A.V.), išskyrus atvejus, kai reikalavimas turėti antspaudą yra nustatytas įstatymuose. Tiesa, antspaudas nėra reikalingas ir dabar, tačiau dėl senos dokumentacijos dalis institucijų jį vis dar reikalauja turėti.

Skaičiuojama, kad galutinai įteisinus visus viršuje išvardintus pokyčius įmonės steigimas Lietuvoje tūrėtų sutrumpėti nuo 26 iki 10 dienų. Tai leis ne tik pagerinti mūsų šalies konkurencingumą, bet ir tapti viena iš šalių padariusių didžiausią pažangą šioje srityje. Tikėtina, kad Lietuva iš 70 vietos „The Global Competetivness Report“ sąraše 2010 metais galėtų šoktelti net per 45 laiptelius ir atsidurti 25 vietoje. Apačioje pateikiu liberaliausių pasaulio šalių (Naujoji Zelandija, Australija, Gruzija) ir ES valstybių palyginimą. Įdomumo dėlei verta paminėti, kad reitingo apačioje esančiose valstybės pradėti verslą užtrunka net 141 dienas Venesuelos atveju ir 152 dienas Brazilijos.

Šaltinis: The Global Competetivness Report 2009

Tomas Krakauskas

6 komentarai:

  1. O tai kas trukdo pereiti prie tų pačių 3 dienų kaip Gruzija ar net 1 dienos, kaip Naujoji Zelandija?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sakykit, Tomai, ar tie "kiti metai" yra kazkaip apibrezti menesiu ir diena ministerijos planuose ? Ar tai dar tiksliai neaisku?

    Dekoju.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vat dar įdomu, kada Lietuva leis nemokėti mokesčių bent pirmuosius 3-6 mėnesius, kol naujas verslas "įsivažiuos", kaip tai daroma kai kuriose valstybėse. Tokia parama pradedantiesiems, tikrai būtų labai gera paspirtis, nes dėl per didelės mokesčių naštos naujokams verslo įkūrimo greitis nepaskatins iš viso kurti naujus verslus.

    Turėtų būti, kad įkuriu greitai ir dirbu pirmuosius mėnesius tam, kad galėčiau atsistoti ant kojų, kad vėliau galėčiau maitinti bankrutuojančią valstybę...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mariau,

    Nelabai man patinka tokia forma, tačiau irgi skatinimas ir parama:
    http://www.delfi.lt/news/economy/business/dovana-naujai-imonei--paslaugos-uz-6-tukst-lt.d?id=25830613

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atsakint i Anonimo klausima del terminu, tai kaip ir rasiau, dalis sprendimu jau priimti, dalis dar tik gave vyriausybes pritarima, bet istatyme neitvirtinti. Kaip skelbia Ukio ministerija, tai bus padaryta artimiausiu metu, bet konkreciu datu nenurodo. Neatmestinas variantas, kad dalis sprendimu bus priimti dar siemet.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pagaliau ir mes sulaukėme permainų verslo sektoriuje. Dabar įmonės steigimas yra žymiai paprastesnis procesas.

    AtsakytiPanaikinti