22 gruodžio 2009

Ekonominiai rodikliai Lietuvoje nuosekliai gerėja

Šiandien teigiamų naujienų Lietuvoje kaip per Kalėdas dovanelių J

Tad apie viską trumpai:

  • Kaip šiandien pranešė Statistikos departamentas, pramonės produkcija lapkritį palyginus su spaliu augo 0,3 proc. Pramonės produkcija lapkritį buvo 3,95 mlrd. litų, o tai yra geriausiais rezultatas nuo šių metų vasario mėn.
  • SEB bankas šiandien pristatė Lietuvos makroekonominę apžvalgą. Maloniai nudžiugino faktas, kad Dr. Gitanas Nausėda yra man pirmas žinomas ekonomistas paskelbęs tikintis, jog kitąmet Lietuvos BVP augimas bus teigiamas ir sieks 1 proc. Kol kas kitų didžiųjų Lietuvos bankų ir užsienio analitikų prognozės yra gerokai niūresnės. Visgi, tokia pirmoji vieša SEB banko teigiama prognozė, mano nuomone, prisideda prie sveiko gyventojų lūkesčių skatinimo.
  • Pabaigai norėčiau atkreipti dėmesį į kone su pagreičių mažėjantį 6 mėn. VILIBOR, kuris dažniausiai naudojamas litinių paskolų palūkanoms nustatyti. Vien per paskutinį mėnesį 6 mėn. VILIBOR sumažėjo 0,95 proc. ir jau tapo žemesnis nei praeitų metų rudenį, kai bankrutavo JAV bankas „Lehman brothers“, ką galima būtų laikyti pasaulinės finansų krizės pradžia. 1 proc. VILIBOR sumažėjimas skolų naštą Lietuvos gyventojams ir verslui apytiksliai sumažina 170 mln. Litų per metus. Tad per šį ketvirtį jau 2,35 proc. sumažėjusios 6 mėn. VILIBOR palūkanos tikrai maloniai pradžiugins tuos gyventojus, kurių paskolų palūkanos bus perskaičiuotos sausio 1 d. (paprastai paėmus paskolą su kintama palūkanų norma ji būna perskaičiuojama kas ketvirtį). Be to, ši naujiena gera ne tik dėl to, kad mažėja palūkanų našta gyventojams, bet ir dėl to, jog tai lems ir mažesnes valstybės skolinimosi litais išlaidas vidaus rinkoje kitąmet. Nors ir toliau pastebimas labai ryškus paskolų litais grąžinimas bankams tempas (vien per spalį grąžinta 405 mln. litų arba 2,3 proc. viso litinių paskolų portfelio), tačiau 6 mėn. VILIBOR nukritus nuo 9 proc. vasarą iki 5,9 proc. dabar, galima tikėtis ir šiokio tokio litinių paskolų paklausos pagyvėjimo artimiausiu metu.

Šaltinis: Lietuvos bankas

Tomas Krakauskas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą