08 gruodžio 2009

Nuosekliai augantys pasitikėjimo rodikliai pranašauja gerėjančias BVP tendencijas

Lūkesčiai dėl ateities ekonomikos vystymuisi yra žymiai svarbesni nei esama situacija. Todėl pažvelgus į juos atspindinčius rodiklius galima išvysti tolimesnę BVP dinamiką.

Vienas iš geriausių ekonominių rodiklių, stipriai koreliuojantis su BVP ir leidžiantis iš anksto identifikuoti ekonomikos būklę, yra pirkimo vadybininkų indeksas (anlg. PMI - purchasing managers index). Šis pramonės pasitikėjimą parodantis indeksas interpretuojamas gana paprastai: kai jo reikšmė viršija 50 – pramonė auga, kai mažesnė – smunka. Kaip matosi iš žemiau pateiktų grafikų, pagrindinių pasaulio ekonomikos regionų pirkimo vadybininkų indeksas pastaruosius du ketvirčius tiesiog šovė į viršų, todėl tikimasi tolimesnio pasaulio ekonomikos atsigavimo ir ateinančiais ketvirčiais.

Šaltinis: Danske markets

Lietuvoje, mano nuomone, šio rodiklio atitikmuo galėtų būti Statistikos departamento skaičiuojamas pramonės pasitikėjimo indeksas arba ekonominių vertinimų rodiklis. Pastarasis susideda iš penkių sudėtinių dalių – vartotojų, pramonės, statybos, prekybos ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklių svertinio vidurkio (atitinkami procentiniai svoriai sudaro 20, 40, 5, 5, 30). Kaip matosi iš grafiko Lietuvoje minėti indikatoriai istoriškai keliais mėnesiais lenkia realaus BVP pokytį. Tad nuo pirmojo ketvirčio nuosekliai augantys pasitikėjimo rodikliai rodo, jog ir toliau galima tikėtis teigiamų BVP tendencijų, kurias jau išvydome trečiąjį šių metų ketvirtį.

Šaltinis: Statistikos departamentas

Tomas Krakauskas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą