09 gruodžio 2009

Valstybė aktyviai bando gaivinti daugiabučių renovacijos idėją

Reiktų pasidžiaugti vyriausybės daromais aktyviais veiksmais, ieškant finansinių išteklių, kurie leistų atgaivinti sustojusį daugiabučių renovavimo procesą. Šiandien Finansų ministerija ir Šiaurės Investicijų bankas pasirašė sutartį, kuria pastarasis 20–čiai metų suteiks paskolą visuomeninių ir daugiabučių namų atnaujinimo projektams. Anot finansų ministrės I.Šimonytės, Lietuva šią sumą pasiskolino pakankamai pigiai. Reiktų pabrėžti, kad lėšos bus skirtos ne tik daugiabučių, bet ir visuomeninių pastatų atnaujinimui.

Žvelgiant į paskutinio pusmečio vyriausybės veiksmus, galime pamatyti, kad tikrai yra bandoma sukurti gana stiprų teisinį ir ekonominį pagrindą daugiabučių renovacijos paspartinimui. Žinoma, daugiausia priekaištų valdžia iš žmonių susilaukia už tai, kad šių metų vasarą nuo 50 proc. iki 15 proc. buvo sumažinta investicijų į daugiabučių atnaujinimą valstybės kompensuojama dalis. Tačiau logiškai vertinant dabartinę ekonominę situaciją ir matant esamo biudžeto deficito dydį, tikėtis iš valstybės tokios pagalbos, kokia būdavo „gerais laikais“, yra utopiška.

Todėl bandymai skatinti Lietuvos ir užsienio finansinių institucijų lėšų įdarbinimą būsto renovacijos projektams, sudarant tam palankias sąlygas, tampa pagrindine ir sveikintina valdžios pozicija. Juolab, kad sudėtinga įsivaizduoti, kaip valstybė galėtų įgyvendinti užsibrėžtą tikslą iki 2020 m. renovuoti 24 tūkst. daugiabučių, jeigu tam reiktų keliasdešimt milijardų litų nuosavų lėšų, tad kuo didesnis finansinių tarpininkų, valdančių didelius finansinius srautus, pajungimas yra privalomas.

Kitą savaitę turėtų baigtis Europos investicijų banko (EIB) surengtas konkursas, kuris padės atrinkti Lietuvos finansinius tarpininkus, teiksiančius lengvatines paskolas iš JESSICA kontroliuojančiojo fondo. Pirmasis EIB pervedimas į fondą sieks 186,5 mln. Lt. Galima pastebėti, kad paskolos iš šio fondo gyventojams bus teikiamos tikrai geromis sąlygomis. Numatoma teikti paskolas 20-čiai metų su 3 proc. fiksuota palūkanų norma eurais. Šiandien šešių mėnesių EURIBOR siekia apie 1,0 proc., tačiau sunku tikėti, kad toks jis gali išsilaikyti ilgėliau, todėl ateityje gyventojai mokėtų netgi mažiau už tą patį EURIBOR, o tai atrodo tikrai patraukliai.

Siekiant sudominti bankus, kurie pastaruoju metu „užrišę“ paskolų portfelį būsto renovavimui, siūloma iki 20 proc. prisidėti prie paskolos sumos suteikimo. Už tai jie gautų jau didesnes palūkanas – iki EURIBOR + 5 proc. Taip pat bankai būtų pamaloninti ir 3 proc. valdymo mokesčiu nuo išduotų ir negrąžintų paskolų sumos.

Suprantama, kad riba tarp bankų ir gyventojų noro dalyvauti renovacijos procese yra labai jautri, nes jeigu Lietuvos ekonomikai nepavyktų atsistoti ant kojų artimiausiu metu, tiek žmonių galimybės skirti pinigų renovacijai, tiek ir bankų noras dalyvauti projekte gali likti ribotas. Bet kuriuo atveju, renovacijai sudaromos sąlygos yra gana palankios, tad reikia tikėtis, kad valdžios užmojai duotų vaisių.

JESSICA fondo paskolos sąlygos

Paskolos terminas

Iki 20 metų

Palūkanos

3 proc. Eurai

Grąžinimo atidėjimas

Iki 2 metų

Pradinis įnašas

Iki 5 proc.

Šaltinis: Europos investicijų bankas

Tadas Povilauskas

5 komentarai:

  1. Laba jau gražu, tačiau viskas susiveda į paskolas eurais, nors ekonominės tiesos sako: kokia valiuta skoliniesi, ta ir turi prisimti įsipareigojimus...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Patikekite,nesuprantu ukiskumo ir prasmes tame renovavime.Mielieji,kad tai tik dar viena klida tai ir taip aisku.Zinoma kazkam naudingas pasipinigavimas.Tai tas pats kaip isblizginti masinos isore ir palikti supuvusia vaziuokle.Silumines trasos supuve,senos ir ten didziuiai silumos nuostoliai.Kam tas namu kosmetinis vaizdas ,jei jau greitu laiku iki ju joks sildymas nedaeis.?

    AtsakytiPanaikinti
  3. To Westas: Norėčiau Jus pataisyti, kad ekonominė tiesa sako taip - kokia valiuta gauni pajamas, tokia ir prisiimk įsipareigojimus. Tad taip, egzistuoja lito devalvacijos grėsmė, kuri padidintų skolos sumą litais.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Prajuokinote ponai! Reanimuoja renovaciją. Kažin kiek metų dar reanimuos tą amžinatilsį?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nesuprantu, kokiu būdu gyventojai gali būti įstumti į renovavimo programą? Juk prievarta paskolos imti neprivers (bus teismai iki strasbūro jei reikės), o vadinasi programa pasmerkta, tuo labiau kad ekonominė nauda yra praktiškai sunkiai suvokiama. Kaip kažkas rašė - "renovuoti" išblizginant seną automobilį yra daug brangiau ir efekto nėra, nei nusipirkti naują. Taigi faktiškai , jeigu kas nors šiame pasaulyje dar mąsto ir ne tik apie savo lobistinę kišenę, tai turėtų suvokti, jog tai absoliučiai miręs reikalas. Namus tokius labiau apsimoka NUGRIAUTI, ir pastatyti iš naujo, NEI RONOVUOTI... Žiauru, bet tokios realijos... Atsipeikėkit - kokie čia dar bankai ir dar kažkokios "puikios salygos žmonėms"?!?

    AtsakytiPanaikinti