09 lapkričio 2009

Mokesčių našta Lietuvoje – viena mažiausių Europos Sąjungoje

Konkurencingumo tyrime (The Global Competitiveness Report 2009-2010 © 2009 World Economic Forum), kaip didžiausią trukdį verslui, mokesčių tarifus lietuviai įvardija antroje vietoje. Ne ką teatsilieka ir mokesčių reguliavimo problema. Tačiau kad ir kaip būtų keista Lietuvos gyventojams, mokesčiai Lietuvoje – bene mažiausi visoje Europos Sąjungoje. Atskiram mokesčių tarifui galima surasti mažesnį atitikmenį kitoje ES šalyje, tačiau bendra mokesčių našta Lietuvą pralenkia vos dvi šalis.

Šaltinis: Eurostat, 2008

Anot „Doing business“ tyrimo, mokesčių mokėjimo srityje Lietuva užima gan žemoką 57 vietą pasaulyje, buhalteriams praleidžiant 166 valandas skaičiuojant ir mokant mokesčius. Turėdama nedidelę mokesčių naštą ir supaprastinusi šias procedūras, Lietuva galėtų tapti tikrai patrauklia šalimi užsienio investuotojams. Džiugu tai, kad Ūkio ministerija skiria tam dėmesio, įvardijusi savo ketinimus "skatinimo plane". Tikėkimės, jog aprašyti ketinimai netruks virsti darbais.

Vaidotas Rūkas

5 komentarai:

  1. Mokesčiai procentais nuo BVP nėra tas pats kas procentai nuo gauto darbo užmokesčio į rankas...

    Čia nebent parodo, kad Lietuvoje nėra nuo ko arba nemokama tuos mokesčius normaliai surinkti.

    Beje, dar svarbu, ką žmonės galvoja apie tai, kur tie surinkti pinigai nukeliauja. Apie tai gerai parašyta čia: http://www.diena.lv/lat/business/blog/morten_hansen/there-is-no-government-like-no-government

    AtsakytiPanaikinti
  2. RascalLT, neteinsinga butu lyginti tik gyventoju pajamu mokescio tarifa, nes jis is esmes nieko neparodo, juk be jo dar yra netiesioginiai mokesciai (PVM, akcizai) bei imokos i sodra ir i sveikatos draudima. Pastaruju paprastai "nematom", nes jie iskaiciuojami dar negavus atlyginimo.

    Beje, gal galetum patikslinti argumentus, kodel Lietuvoje nera nuo ko surinkti arba nemokama surinkti mokesciu?

    Tomas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsiprašau, nemaniau kad būtina mintis dėstyti taip smulkiai.

    Neturiu omenyje vien pajamų mokesčio - atvirkščiai, esu labiau darbdavys, nei darbuotojas, taigi kiekvieną kartą kalbėdamas apie atlyginimą pagalvoju apie visus su darbo santykiais susijusius mokesčius, pelno mokestį ir galų gale PVM - juk realiai tik likutį atėmus visus juos doras pilietis pasirenka kaip išleisti (tada dar jo gali laukti akcizai).

    Lietuvoje nėra nuo ko surinkti mokesčių dėl kelių priežasčių. Viena - itin žemas darbo našumas (taigi ir algos, arba tiksliau su darbo santykiais susiję pinigų srautai). Kita - aktyvus polinkis į šešėlinę ekonomiką, tokiu būdu pinigų srautus tiesiog paslepiant nuo apmokestinimo. Trečia - reikšmingų eksportui tinkamų galutiniam vartotojui skirtų produktų nebuvimas (nėra "Lietuviškosios Nokijos").

    Argumentas kad mokesčių surinkti nemokama remiasi mano asmeniniu subjektyviu požiūriu: šiuo atžvilgiu Italija, kur šešėlinė ekonomika taip pat aktuali, mokesčių naštą perkėlė nekilnojamam turtui, kurį nuslėpti gerokai sunkiau nei pajamas, pelną ar pridėtinę vertę.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rasau magistrini darba sia tema, galiu pasakyti, kad autorius nelabai suvokia, kas yra mokesciu nasta ir kaip ja reiketu interpretuoti, nezino, kokie veiksniai daro itaka siam rodikliui...RascCalt teisingai pakomentavo, labai pritariu Jusu argumentams :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tie procentai nuo BVP man atrodo neinformatyvūs. Palyginkite gaunamas pajamas su mokesčių dydžiais įvairiose šalyse ir gal Lietuva atsidurs žymiai žemiau.... Liūdna..

    AtsakytiPanaikinti