25 lapkričio 2009

Į aliuminio produktų gamyklą Lietuvoje bus investuota 36 mln. Lt

Šiandien LR Ūkio ministerija pranešė, kad vakar tarp ministerijos atstovų ir ispanų įmonės „Sopena Grupo“ buvo pasirašytas ketinimų protokolas įkurti naują aliuminio profilių gamyklą Alytaus mieste. Ši plyno lauko investicija, kurios vertė sieks apie 36 mln. Lt, bus pirmoji, įgyvendinama Alytaus pramoniniame parke. Planuojama, kad gamykla turėtų būti pastatyta per ateinančius metus., o veiklą pradėti jau 2011 m. Bus sukurta apie 60 darbo vietų, tad Alytus, kuriame nedarbo lygis yra vienas aukščiausių Lietuvoje (2009 m. spalio 1 d. siekė 13,6 proc.), turėtų labai džiaugtis sulaukęs tiesioginių investicijų savo teritorijoje. Visos tokios plyno lauko investicijos yra labai sveikintinos, nes darbo sulauks ne tik būsimi įmonės darbuotojai, tačiau ir statybų įmonės.

„Sopena Grupo“ – prieš daugiau nei 40 metų įkurta Ispanijos bendrovė, kuriai priklauso kelios aliuminio ir plieno produktų gamyklos Ispanijoje. Lietuva, matyt, pasirinkta kaip pigesnės darbo jėgos nei Ispanija vieta. Gali būti, kad didesnė dalis pagamintos produkcijos bus parduota Lietuvoje, tad pardavimo geografijos diversifikavimas taip yra viena iš investijos mūsų šalyje priežasčių. „Sopena Grupo“ specializuojasi aliuminio produktų, naudojamų statybų pramonėje, gamyboje, tad panašu, kad ji, darydama investiciją į Lietuvoje būsimą aliuminio profilių gamyklą, tikisi statybų rinkos atsigavimo šalyje jau po dviejų metų. Profiliai dažniausiai naudojami langų ir durų gamyboje. Pažvelgus į LR Statistikos departamento duomenis, praėjusieji metai durų, slenksčių, langų ir jų rėmų gamybai buvo pakankamai silpni dėl stipriai sumažėjusių užsakymų iš statybų pramonės Lietuvoje. Tikėtina, kad ispanų pastatyta gamykla Lietuvoje nemažą dalį produkcijos eksportuos, nes Lietuvos rinka jai bus per maža. Be to, „Sopena Grupo“, turėdama pakankamai žinomą vardą Europoje, galės atrasti savo nišą ir Lietuvai kaimyninėse rinkose.

Šaltinis: Statistikos departamentas

Tadas Povilauskas

2 komentarai:

  1. Džiugu, kad Lietuva tampa vis patrauklesnė investitoriams iš užsienio. Tai didina mūsų darbo vietų skaičių, bei konkurencingumą eksporto rinkoje.

    AtsakytiPanaikinti