17 gruodžio 2009

Šalies įmonių pelnas – didžiausias per paskutiniuosius ketvirčius

Statistikos departamentas paskelbė itin džiugias žinias, jog įmonių situacija gerėjo jau trečią ketvirtį iš eilės. Nepaisant to, kad įmonių pajamos 2009 metų trečiąjį ketvirtį smuko 33 proc. ir grįžo į 2005-2006 metų lygį, jos sugebėjo dirbti pelningai.


Svarbiausios dvi priežastys, lėmusios augantį pelningumą, yra žaliavų (medienos, pieno, dujų ir t.t.) kainų kritimas palyginus su praėjusiais metais. Antroji priežastis, padėjusi išsilaikyti – veiklos sąnaudų mažinimas. Ekonominio pakilimo laikais buvo prisamdyta darbuotojų aukštais atlyginimais, vertę galėjusiais nešti nebent bumo laikotarpiu. Taip pat įmonėms, turinčioms paskolas, sumažėjo finansinės išlaidos dėl smarkiai kritusio EURIBOR. Veiklos sąnaudos, palyginus su praėjusių metų ketvirčiu, buvo sumažintos 25 proc., palyginus su antruoju metų ketvirčiu – dar 5 proc.

Šaltinis: Statistikos departamentas

Pelningų įmonių dalis taip pat augo iki 52 proc. Net 15 sektorių iš 17 trečiame ketvirtyje buvo pelningi. Daugiausiai pelno uždirbta prekybos bei transporto priežiūros sektoriuje – 308 mln. Lt, o pelningai veikiančių įmonių dalis jame siekė beveik 60 proc. Apdirbamosios pramonės pelningų įmonių skaičius palyginus net su praėjusiais metais beveik nepasikeitė, kurios bene labiausiai pasinaudojo veiklos sąnaudų optimizavimu ir žaliavų pigimu.

Šaltinis: Statistikos departamentas

Gerėjanti verslo padėtis leidžia tikėtis, jog nuosmukis Lietuvoje eina į pabaigą. Tikėtina, kad šį gerėjimą netruks galės pajusti ir paprasti žmonės, nes daugėjant pelningų įmonių skaičiui, darbuotojų atleidimų sulauksime vis mažiau.

Vaidotas Rūkas

2 komentarai:

  1. Tikėtina, kad šį gerėjimą netruks pajusti ir paprasti žmonės, nes daugėjant pelningų įmonių skaičiui, darbuotojų atleidimų sulauksime vis mažiau.

    atkreipkite dėmesį, kad pardavimai (pajamos) augo palyginus nedaug. Todėl didesnis pelningumas reiškia, kad įmonių vadovai ir akcininkai su pigesniais darbuotojais sugeba užvirinti daugiau iš tos pačios sriubos. Ir jokiu būdu nereiškia, kad tuo padidėjusiu pelnu dalysis su darbuotojais. Gal kokią dovanėlę pridės, gal suteiks teisę dirbti kitąmet. Bet kol darbo rinkoje tokia pasiūla kaip dabar, darbdaviai atlyginimų nedidins, koziriai jų rankose.

    Pastaruosius metus stebiu tendenciją, kaip iš didelių įmonių išeina arba atleidžiami sumanūs žmonės, pradedantys savo verslą. Ne visi išgyvena, bet tie kas plaukia, yra labai konkurencingi savo kokybės/kaštų santykiu. Tai džiugina, manau tai teisingas kelias, mažinantis kaštus klientams, padedantis išlaikyti balansą ir socialiai teisingiau dalintis rinkoje uždirbamą pelną.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lietuvoje reta įmonė sąžiningai dalinasi nors ir dalimi pelno su darbuotojais, bet nuostolius _visada_ perkelia ant darbuotojų (nors ir itin produktyvių) pečių. Blogiausia tai, kad turės praeiti dar ne vienas sunkmetis, sprogti ne vienas burbulas kol kas nors pasikeis, jeigu iš viso pasikeis.

    AtsakytiPanaikinti