21 gruodžio 2009

Lietuvos tiesioginės investicijos užsienyje dar gyvos

Praėjusį penktadienį paskelbus apie tai, kad „Tiltra group“, kurios akcijų paketą turi ir viena didžiausių Lietuvos investicinių bendrovių „Invalda“, užbaigė Lenkijos kelių tiesimo įmonės „Poldim“ įsigijimo sandorį, reiktų pasidžiaugti tuo, kad ši lietuviško kapitalo įmonė 2009 m. sugebėjo surinkti reikiamą lėšų kiekį ir užsitikrinti užsienio pardavėjų pasitikėjimą. Pirkinio vertė nėra atskleista, bet iš lenkų žiniasklaidos pranešimų galima daryti prielaidas, kad už 71,7 proc. „Poldim“ akcijų buvo sumokėta iki 70 mln. Lt suma. Vertinti šio sandorio pigumo ar brangumo, kol nežinomas nei įsigytos įmonės pelningumas nei sandorio finansavimo struktūra, negalima. Bet tai, kad įmonė veikia kelių ir tiltų statybos sektoriuje, kuriam Lenkijos vyriausybė skiria labai daug dėmesio ir kol kas garsiai nekalbama apie vėluojančius atsiskaitymus, nuteikia labai palankiai.

Kita 2009 m. įvykusi didelė lietuviško kapitalo investicija užsienyje yra susijusi su pastatų ūkio valdymo įmonės „City Service“ apsipirkimu Sankt Peterburge, Rusijos Federacijoje. Ji privatizavimo aukcione gegužės mėn. įsigijo po 80 proc. įstatinio kapitalo šešiose daugiabučių namų priežiūros įmonėse. Už akcijų paketus iš viso buvo sumokėta 14,7 mln. Lt. Nauji įsigijimai lems, kad įmonė daugiau pajamų jau gaus Rusijos Federacijoje nei Lietuvoje. Kol kas veikla Lietuvoje yra pelningesnė, bet panašu, kad įmonė planuoja stipriai didinti pelningumą ir įsigytose įmonėse. „City Service“ akcijos kainos kilimas po paskelbtų naujienų tik patvirtina, kad investuotojai teigiamai vertina tokius įmonės plėtros žingsnius.

Taip pat reiktų atkreipti dėmesį ir į investicinę bendrovę „BT Invest“, kuri pakankamai aktyviai šiuo metu investuoja Ukrainoje, bandydama pigiai apsipirkti nuosmukį išgyvenančioje šalyje. Įmonė investuoja dviejų Lietuvos piliečių Rimanto Tumėno ir Igorio Bezzubo lėšas (daugiau nei 1 mlrd. Lt), gautas 2007 m. pardavus didžiausios Ukrainos sulčių gamintojos akcijų paketą. Šiais metais didžiausias dėmesys skiriamas investicijoms į naujus prekybos centrus Ukrainoje. Kaip tik praėjusį savaitgalį buvo atvertas naujas 2200 m2 ploto prekybos centras „Novus“ Kijeve (ateinantį savaitgalis bus atvertas dar vienas 3600 m2 ploto prekybos centras). Planuojama, kad iki 2010 m. bendros investicijos į prekybos centrų segmentą sudarys apie 100 mln. JAV dolerių.

Beje, praėjęs ketvirtadienis buvo paskutinė diena, pateikiant paraiškas dalyvauti Lenkijos cheminių produktų gamintojų „Ciech“, „ZAK“ ir „Azoty Tarnów“ privatizavime. Žiniasklaida teigia, kad didžiausia Lietuvoje azoto trąšų gamintoja „Achema“ yra viena rimčiausiai vertinamų pirkėjų. Tiesa, „Achema“ varžosi tik dėl paskutinių dviejų bendrovių akcijų paketų, nes jos taip pat kaip ir pati „Achema“ veikia azoto trąšų gamyboje. Pavyzdžiui, parduodamas 53 proc. „Azoty Tarnów“ akcijų paketas Varšuvos VPB vertinamas 263 mln. Lt, o 86 proc. „ZAK“ paketo vertė yra ne mažesnė, tad „Achemos“ investicijos, laimėjus konkursą, turėtų būti pakankamai didelės.

Tad pateikti pavyzdžiai turėjo įtikinti, kad įmonių, galinčių daryti plėtrą ne tik Lietuvoje, tačiau ir už jos ribų, dar yra likę. Žinoma, šie metai pagal investicijų skaičių nusileis ankstesniems, bet 2010 m. atsigaunančios eksporto rinkos gali skatinti Lietuvos įmones pereiti ir prie aktyvesnės plėtros tarptautinėse užsienio rinkose.


Tadas Povilauskas

1 komentaras:

  1. bandymai eiti į kitas rinkas ypač džiugina. Pirmiausia todėl, kad kai kurių įmonių ir veikėjų veikla Lietuvos rinkoje - su korupcijos ir piliečių turto grobstymo kvapeliu.

    „Tiltra Group“ pagrindiniai akcininkai - bendrovės „Invalda“ (44,78 proc.) ir „NDX Energija“ (16,07 proc.)

    Nerijus Eidukevičius, „Kauno tiltų“ valdybos pirmininkas ir „Tiltra Group“ valdybos narys.

    Kažkur girdėta pavardė, tiesa? Taip, tai tas pats puikus viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo specialistas, pirmasis kirkilo ir navicko pagalbininkas, nuostabus derybininkas, vagystės, žinomos kaip "Leo LT", metu nelauktai išsiderėjęs VP10-tukui 38% Lietuvos energetikos akcijų mainais į išspaustus VST, ir puikią sutartį į vienus vartus, po kurios beliko vietoje prokuratūros tyrimo tik pasiūlyti NDX energijai kuklią 680 mln. Lt. kompensaciją ir priimti VST su visom skolom. Ir padėkoti, kad krautuvininkai, pareikalavę patvirtinti kad sandėris buvo "teisingas ir sąžiningas", suprasdami sunkią valstybės padėtį, sutiko su tokia juokinga suma.

    AtsakytiPanaikinti