04 gruodžio 2009

Būsto įperkamumas nuosekliai auga daugiau nei dvejus metus

Niekam nepaslaptis, kad pastaruoju metu mažėja ne tik atlyginimai bet ir būsto kainos. Todėl nutariau trumpai apžvelgti, kaip pastaruosius kelis metus keitėsi vidutinio darbo užmokesčio ir būsto kainų dinamika. Šių dviejų rodiklių santykis parodo, koks yra bendras būsto įperkamumas lyginant su pajamomis.

Skaičiuoti būsto kainas naudosiu nekilnojamo turto bendrovės Ober Haus OHBI indeksą, kuris parodo apibendrintus butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje).

Kaip matosi iš žemiau pateikto grafiko, butų kainos (raudona linija) Lietuvoje pradėjo kilti maždaug vieneri metai prieš įstojant į ES. Tuo tarpu vidutinis atlyginimas (mėlyna linija) ženkliau pradėjo augti tik už 2-3 metų, kuomet dėl sparčios ekonomikos plėtros sumažėjo nedarbas ir ėmė trūkti darbo jėgos. Būsto kainoms sparčiai kylant, atlyginimų augimas nespėjo vytis kylančių NT kainų, todėl būsto įperkamumo rodiklis pradėjo blogėti (indeksas pradėjo didėti, nes jį skaičiuoju kaip santykį tarp būsto kainų augimo ir vidutinio atlyginimo augimo (Žalia linija)).

Visgi, per pastaruosius metus pagal OHBI indeksą butų kainos nukrito daugiau nei 30 proc. o atlyginimai per metus sumažėjo 8 proc. Todėl būsto įperkamumas vėl sugrįžo į prieš burbulinį 2000 – 2004 metų lygį.

Šaltinis: Statistikos departamentas, Ober Haus

Tomas Krakauskas

2 komentarai:

  1. Reiketu pazymeti, kad dar vienas is esminiu veiksniu, kuris lemia busto iperkamuma, yra kredito prieinamumas. Pastaruoju metu jis yra zenkliai sumazejes.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne du, o dvejus metus - pataisykit.

    AtsakytiPanaikinti