07 spalio 2009

Gyventojų ir verslo lūkesčiai gerėja penktą mėnesį iš eilės

Rugsėjo mėnesio ekonominių vertinimų rodiklis Lietuvoje gerėjo penktą mėnesį iš eilės ir buvo aukščiausias nuo praeitų metų lapkričio. Ekonominių vertinimų rodiklis yra penkių sudėtinių dalių – vartotojų, pramonės, statybos, prekybos ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklių aritmetinis svertinis vidurkis (atitinkami procentiniai svoriai sudaro 20, 40, 5, 5, 30). Rugsėjį optimistiškiau padėtį vertino statybos ir paslaugų sektoriaus atstovai bei patys gyventojai.

Šaltinis: Lietuvos statistikos departamentas

Panašu, kad tiek gyventojams, tiek verslui sunkiausias laikotarpis traukiasi. Didžiausias šokas įmonėms, kaip bebūtų keista, įvyko paskutinįjį 2008 metų ketvirtį, kurio metu bendras įmonių pelningumas buvo neigiamas ir siekė -2,2 proc., nors BVP nuosmukis tebuvo 2,2 proc. Atrodo, jog įmonės stipriai sumažino fiksuotas sąnaudas, sėkmingai išnaudojo žaliavų kainų kritimą (nafta, dujos, žaliavinis pienas ir pan.) ir jau antrąjį šių metų ketvirtį, nepaisant milžiniško 20,2 proc. BVP kritimo, tapo pelningos.


Šaltinis: Lietuvos statistikos departamentas

Panaši situacija ir darbo rinkoje. Daugiausiai naujai registruotų darbo ieškančių gyventojų fiksuota metų pradžioje. Dabar šis skaičius stabilizavosi jau žemesniame lygyje. Optimistiškiau nuteikia ir įdarbintų žmonių skaičius, pasiekęs praėjusių metų lygius ir pakilęs nuo vasaros žemumų 50 proc.


Šaltinis: Lietuvos darbo birža

Vaidotas Rūkas

3 komentarai:

  1. Jūsų puslapio dėka tie lūkesčiai ims augti dar didesniais tempais:]

    AtsakytiPanaikinti
  2. bet rimtai, paskaitai teigiamas naujienas tai ne taip žiauriai viskas atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti