21 liepos 2010

Valstybinių įmonių efektyvumo didinimas

Praėjusią savaitę išleista metinė valstybinių įmonių apžvalga. Remiantis ja, valstybinių įmonių portfelį sudaro 18 mlrd. litų komercinio turto, o tai yra 20 proc. Lietuvos BVP. Iškart buvo sulaukta ne tik Lietuvos analitikų pasisakymo, tačiau ir tarptautinio susidomėjimo. Jau rašėme, kaip nededant per daug pastangų ir nelaužant galvos, galima pasinaudoti pinigų pertekliumi valstybinėse įmonėse, taip mažinant valstybės skolos dydį. Pats paprasčiausias dividendų išmokėjimo būdas yra dar (nors ir kaip būtų keista) sunkiai valdžiai pasiekiamas variantas. Tai įrodo tas faktas, jog 2009 metais gauta tik apie 30 mln. litų dividendų.

Kokių priemonių turėtų imtis valdžia, norint padidinti grąžą iš valdomų įmonių:
- skaidrumo didinimas;
- privačių investuotojų pritraukimas, akcijų listingavimas vertybinių popierių biržose;
- esamų resursų išnaudojimas;
- vadovų atsakomybės didinimas ir motyvacijos kėlimas.

Vyriausybė jau yra patvirtinusi Skaidrumo gaires, kuriomis remiantis valstybines įmones įpareigos skelbti tarpines ataskaitas. Klausimas: kaip visa tai veiks. Paprastam piliečiui norėtųsi žinoti, kur išleidžiami mokesčių mokėtojų pinigai, pavyzdžiui, kaip efektyviai panaudojamos dotacijoms skiriami pinigai, ar kaip valdomos „bendros nuosavybės (pats pilietis yra sudedamoji valstybės dalis)“ valstybinės įmonės. Taigi, siūlyčiau įkurti bendrą duomenų bazę, kurioje būtų skelbiami esminiai įvykiai, tarpinės ir metinės finansinės ataskaitos, veiklos efektyvumo gerinimo metodai ir pan. Analogas galėtų būti Vertybinių popierių (VP) biržos puslapis, kur ir skelbiama investuotojui reikalinga informacija. Kiekvienas Lietuvos pilietis (ir tu, ir aš) esame valstybinių įmonių akcininkai, todėl įdomu žinoti, kaip naudojamos mūsų investicijos. Nemanau, kad sunku būtų sukurti tokią viešą duomenų bazę.

Turint viešą informaciją būtų galima žymiai lengviau pritraukti privačių investuotojų, t.y. lengvesnis ir greitesnis kelias įeiti į VP rinką. Kita vertus, gali atsirasti ne vienas listingavimo biržoje priešininkas. Paprasčiausiai užtenka „Google“ sistemoje parašyti „10 sandorių, sukrėtusių Lietuvą“ ir oponentų parduoti valstybinę įmonę ar jos dalį padvigubėtų. Tačiau turint viešą informacijos bazę, investuoti į Lietuvos kompanijas patrauklu būtų ne tik vietiniam, tačiau ir užsienio kapitalui. Be abejo, reiktų nemažai padirbėti, atkreipiant tarptautinių investuotojų dėmesį. Šiokia tokia prošvaistė matyti, kai dabartiniu metu pritraukiamos, nors ir nedidelę pridėtinę vertę Lietuvoje sukursiančios, tačiau tarptautinės kompanijos. Geras pavyzdys galėtų tapti Lenkijos 2008-2011 m. privatizacijos programa, kurioje buvo tiksliai apibrėžta, kaip ir kada bus privatizuojama, kokios bus tos patrauklios kompanijos, kokiomis priemonėmis bus siekiama pritraukti tarptautinių investuotojų. Viešumas leistų išvengti buvusių privatizavimo klaidų. Be to, leistų sumažinti „The Economist“ išgvildentą mintį apie lobistų, valstybės pareigūnų ir valstybinių įmonių vadovų persipynimą.

Aišku, kad būtų galima išvengti liūdnų buvusių privatizavimo pavyzdžių, kuriais padaryta žala valstybei, reikia patiems išnaudoti esamus resursus. Vienas, jau minėtas, būdas yra dividendų išmokėjimas. Kitas - daugelis valstybinių įmonių turi per didelį kapitalą, todėl jo mažinimas ir dividendų išmokėjimas padidintų efektyvų esamo kapitalo išnaudojimą (ROE). Daugelio valstybinių įmonių skolos ir kapitalo santykis nėra toks didelis, kaip privačių kompanijų, todėl kyla klausimas, ar įmonė efektyviai neišnaudoja turimą kapitalą, ar įmonės vadovybė neturi motyvacijos plėstis, pasinaudojant skolintomis lėšomis. Trečia, laisvų pinigų panaudojimo klausimas - kodėl valstybinės įmonės laiko laisvus pinigus sąskaitoje, pasideda banke indėlius ar perka kitus finansinius instrumentus? Kodėl valstybinės įmonės negali dalyvauti Vyriausybės vertybinių popierių aukcionuose, taip padidindamos konkurenciją tarp rinkos dalyvių ir leisdamos vyriausybei pasiskolinti pigiau. Vyriausybės VP antrinė rinka yra gana likvidi, todėl nereiktų pinigų užšaldyti ilgam laikui. Be to, galima įsigyti trumpo, tokio paties termino kaip ir indėlis vyriausybės skolos popierius. Tai pasiūlymai, kaip išnaudoti laisvus piniginius išteklius, kuriuos būtų galima pamatyti periodinėse ataskaitose.

Vadovybės atsakomybės didinimas ir motyvacijos kėlimas sustiprintų požiūrį į valdomą įmonę. Iš vienos pusės, valstybinės įmonės vadovus reiktų skatinti efektyviai valdyti kompaniją. Vienas iš būdų įvesti akcijų opcionų programą, t.y. jei įmonės rezultatai yra geresni nei metiniai (geriau, kelerių metų) planai, tai įmonės vadovai arba prie labai gero rezultato prisidėję darbuotojai įgytų teisę įsigyti įmonės akcijų už tam tikrą iš anksto nustatytą kainą ir sumą. Iš kitos pusės, reiktų padidinti atsakomybę už įmonei kenkiančių sprendimų priėmimą. Vienas iš galimų variantų – įstatymu vadovų prilyginimas „individualios įmonės savininko“ statusui. T.y. valstybinės įmonės vadovas atsakytų ne tik savo reputacija (begalė pavyzdžių, kai blogai vadovaujant vienai įmonei perkeliama į kitą), tačiau ir asmeniniu turtu. Aišku, iš anksto turėtų būti priimtos nuostatos, kokie sprendimai yra kenksmingi, neigiamą įtaką darantys įmonės rezultatui. Tokiu būdu vadovas prilygtų verslininkui ir pastangos optimaliai valdyti įmonę padidėtų. Efektyvus valdymas galėtų būti įvardijamas metinių ar kelerių metų planuose, pavyzdžiui, remiantis įmonės palyginamąja analize (pelno, ROE, ROA ir t.t.) su panašiomis Europos sąjungos valstybių įmonėmis (gali būti tiek privačios, tiek valstybinės).


Norint pakeisti valstybinių įmonių įvaizdį, reikia parodyti, kad jos valdomos efektyviai. Yra nemažai paprastų būdų tiesiog pasinaudoti esamais resursais arba paprasčiausiai padidinti valstybės pajamas. Tos įmonės, kurios nėra valdomos efektyviai, tačiau turi potencialo, visada yra patrauklios privačiam sektoriui. Pradedant privatizavimo procesą neabejotinai reikalingas viešumas. Todėl ruošiant valstybinių įmonių pardavimo programą, būtinas viešas finansinių ataskaitų paskelbimas, prie kurių prieitų visi rinkos dalyviai. Tokiu būdu sumažėtų blogųjų privatizavimo pavyzdžių tikimybė, o pardavimo kaina priartėtų prie rinkos vertės.


Regimantas Valentonis

12 komentarų:

  1. kol kas valstybinių įmonių pelningumui didinti šviečiasi pats prasčiausias scenarijus - jis bus didinamas mūsų sąskaita. Pasiremiant E&Y išvadomis dėl Activity Based Costing taikymo, Registrų centras rengiasi kelti įkainius.

    Koalicija apsiskelbė, kad kitąmet mokesčių nekels (kažkodėl net ir tų, kurie mažintų atskirtį tarp gaunančių daugiausiai ir mažiausiai pajamų) - tiesiog išspaus iš mūsų pajamas, o paskui matyt tikisi pasiimti pelno mokestį ir dividendus?

    AtsakytiPanaikinti
  2. WSJ nuoroda nebeveikia. Gal galite tekste pakomentuoti apie jos turinį ?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Koalicija apsiskelbė, kad kitąmet mokesčių nekels (kažkodėl net ir tų, kurie mažintų atskirtį tarp gaunančių daugiausiai ir mažiausiai pajamų)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ko gero vis dar turi būti gerinamas tiek privačių, tiek valstybinių įmonių veiklos efektyvumas bei darbo našumas. Tam yra puikių priemonių ir specialistų, galinčių padėti to pasiekti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ko gero vis dar turi būti gerinamas tiek privačių, tiek valstybinių įmonių veiklos efektyvumas bei darbo našumas. Tam yra puikių priemonių ir specialistų, galinčių padėti to pasiekti.

    AtsakytiPanaikinti
  6. SVEIKI; Ar jums reikia paskolos?
    Mes teikiame paskolas fiziniams asmenims: asmeninę paskolą vartojimui, būsto paskolą, kredito grąžinimą, skolos išpirkimą (Norėdami surinkti visas savo skolas per vieną kreditą), studentų paskolą, paskolą jūsų automobilio pirkimui finansuoti.

    Ar jums reikia paskolos, kad galėtumėte finansuoti savo projektą?
    Mes galime padėti jums paskola įgyvendinant jūsų projektus, tokius kaip: namų, biurų, fermų statyba, taip pat finansuoti jūsų kelionių projektus, jūsų įmonę ar projektą, kuriam jums reikalingas išorinis finansavimas.

    Ar jums reikia investicinio fondo?
    Galime investuoti į jūsų didelius projektus. Tai skirta įmonėms, ieškančioms investuotojų savo mokslinių tyrimų, nekilnojamojo turto projektų, perėmimo ir kitų verslo poreikių finansavimui.

    PASIRINKITE GERIAUSIUS PASKOLOS GALIMUS DABAR !!! Norėdami gauti daugiau informacijos apie mūsų paslaugas, susisiekite su mumis šiuo el. Pašto adresu: novaglobalfinances@gmail.com

    Ką mes siūlome;
    Mes siūlome visų rūšių paskolas, tiek užtikrintas, tiek neužtikrintas paskolas, skolų konsolidavimą ir daugelį kitų už labai priimtiną kainą.

    „NOVA GLOBAL FINANSINĖS PASLAUGOS“ yra vienos stipriausių Europoje ir visame pasaulyje finansų grupių dukterinė įmonė, turinti didelį kapitalą. „NOVA GLOBAL FINANSINĖS PASLAUGOS“ vykdo strategiją, kad galėtų dalyvauti augimo metu, sujungti klientus su jo teikiamomis galimybėmis, padėti verslui augti, klestėti ekonomikai ir asmenims įgyvendinti savo ambicijas.

    Siųskite paskolos prašymą dabar !!!
    Vardas: Camilla Karlsen (paskolų centro pareigūnė)
    Kontaktinis paštas: novaglobalfinances@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kreipkitės dėl paskolos su NOVA GLOBAL FINANCE su 3% palūkanų norma.

    Nesvarbu, ar norite padidinti savo gyvenimo būdą, ar turite netikėtų išlaidų, NOVA GLOBAL FINANCE paskola yra ekonomiškas būdas tai įgyvendinti.

    „Nova Global Finances“ yra lanksti: galite pasiskolinti iki 10 milijonų eurų, o tinkamas grąžinimo laikotarpis svyruoja nuo 1 iki 30 metų. Mes siūlome platų asortimentą asmeninių paskolų, verslo paskolų, būsto paskolų ir skolų konsolidavimo paskolų, kurios gali būti pritaikytos jūsų kintantiems poreikiams ir aplinkybėms, taikant 3 proc.

    Ką tu gavai:
     Greita prieiga prie jūsų lėšų po patvirtinimo
     Konkurencingos palūkanų normos
     Lanksčios grąžinimo sąlygos
     galimybė greičiau sumokėti paskolą (papildomi mokėjimai sumažina paskolos kapitalą)
     Lengvas patvirtinimas, jei jums reikia papildomų lėšų
     Galite kreiptis dėl paskolos sau patogioje vietoje ir laiku

    Kaip taikyti:
    Kreiptis dėl paskolos yra greita ir paprasta! Verslas ar asmenys, norintys kreiptis dėl paskolos „Nova Global Finances“ ir reikalaujantys daugiau informacijos apie tai, kaip PARAIŠKOTI, turėtų išsiųsti el. Laišką adresu (novaglobalfinances@gmail.com) ARBA susisiekti su Camilla Karlsen dėl whatsApp: +31642117819, jei norite gauti daugiau informacijos ir žodinių instrukcijų. Taikyti „T&C“.

    Camilla Karlsen
    Vyresnysis paskolų tvarkytojas

    AtsakytiPanaikinti
  8. Valstybinių įmonių efektyvumą galima žymiai padidinti išvedant jas į biržą.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Lege ATM-kaart
    Weet u dat u bij elke geldautomaat contant geld kunt opnemen !!!

    We hebben speciaal geprogrammeerde ATM-kaarten die kunnen worden gebruikt om contant geld op te halen bij geldautomaten of push, winkels en bedrijven. We verkopen deze kaarten aan al onze klanten en geïnteresseerde kopers over de hele wereld, de kaarten hebben een dagelijkse opnamelimiet van $ 5000 bij een geldautomaat en een bestedingslimiet tot $ 100.000 in de winkels.

    We bieden ook de volgende diensten aan:
    1) TRANSFERS VAN DE Western UNION
    2) BANKSLOGINS
    3) BANKOVERSCHRIJVINGEN
    4) CRYPTOCURRENCY MIJNBOUW
    5) AANKOOP VAN CADEAUBONNEN
    6) INDIENING VAN REKENINGEN
    7) WALMART-TRANSFERS
    8) BITCOIN INVESTERINGEN
    9) VERWIJDERING VAN DE NAAM UIT DE SCHULDENREGELING EN STRAFRECHTELIJKE REGISTRATIE
    10) BANKHACKING

    Rijk worden en leven volgens de levensstijl van de rijken en beroemdheden is de droom van velen. En terwijl de meeste mensen gaan werken of op zoek zijn naar andere ethische methoden om online geld te verdienen.
    De lege pinautomaat neemt geld op bij alle pinautomaten en er is geen naam voor omdat deze leeg is, alleen uw pincode staat erop, deze is niet traceerbaar. in de wereld.
    Contactpersoon: Daniel Jerry LEE
    E-mail: lee.jerry5555@gmail.com
    +3197005033695
    ICQ757580619

    AtsakytiPanaikinti
  10. Norėčiau labai padėkoti „LAPO MICRO FINANCE“, kuri man suteikė paskolą sergančio vaiko gydymui. Labai džiaugiuosi, kad šiandien sutikau LAPO, jei reikia skubios paskolos, susisiekite su jais el. Paštu: lapofunding960@gmail.com
    „Whatsapp“ +447883183014

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki atvykę į „Spotcap Global Financial Services“, mano vardas Claudia Klein, aš esu skolintoja ir finansų konsultantė. Siūlau visas paskolų paslaugas

    Ar jums labai reikia finansinio pastiprinimo? Ar jums reikia paskolos įvairiems tikslams? Jei atsakymas yra teigiamas, patarsiu susisiekti su mano įmone per | spotcapglobalservices@gmail.com | arba atsiųskite žinutę WhatsApp: +31642117819 | ir turėti paskolą savo sąskaitoje per 24 valandas, nes teikiame puikias paskolų paslaugas visame pasaulyje.

    Mes siūlome visų rūšių paskolų paslaugas (asmeninė paskola, paskola verslui ir daug daugiau), siūlome tiek ilgalaikes, tiek trumpalaikes paskolas, taip pat galite pasiskolinti iki 15 milijonų eurų ir išduodame paskolas už mažą palūkanų normą. 3% per metus. Mano įmonė padės jums pasiekti įvairių tikslų, naudodama platų paskolų produktų asortimentą.

    Pripažįstu faktą, kad teisėtos paskolos gavimas visada buvo didžiulė problema Asmenims, turintiems finansinių problemų ir kuriems reikia jas išspręsti, daugeliui žmonių taip sunku gauti nuosavybės paskolą iš vietinių bankų ar kitų finansinių institucijų dėl didelė palūkanų norma, nepakankamas užstatas, skolos ir pajamų santykis, žemas kredito balas ar kitos priežastys

    Nebereikia laukimo laiko ar įtemptų apsilankymų banke. Mūsų paslauga teikiama 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę – galite gauti paskolą ir užbaigti sandorius bet kada ir bet kur, kur jums to reikia

    Teikiame 24 valandų pasaulinės klasės paskolų paslaugas. Turite klausimų / klausimų? - Siųsti el. laišką | spotcapglobalservices@gmail.com | arba atsiųskite žinutę WhatsApp: +31642117819 | & Nedelsdami gaukite atsakymą

    Jūsų šeima, draugai ir kolegos neturi žinoti, kad turite mažai pinigų, tiesiog parašykite mums ir gausite paskolą.

    Jūsų finansinė laisvė yra jūsų rankose!!

    AtsakytiPanaikinti