28 birželio 2010

PVM tarifai

Šiandien „Eurostat“ paskelbė mokesčių naštos lygį ES už 2008 metus, kurie skaičiuojami mokesčių pajamas padalinus iš BVP. Kaip ir buvo galima tikėtis, Lietuvoje mokesčių našta remiantis šiuo rodikliu išliko viena mažiausių Europos Sąjungoje – ją tepralenkė 4 valstybės. Kadangi mokesčių našta jau buvo ne kartą aptarinėjama, įdomu pažvelgti į kitus duomenis.

VŽ savo antraštėje rašo, jog „mokesčių portretą „gadina“ PVM“ – padidinusi šio mokesčio tarifą Lietuva atsidūrė per viduriuką. Ar šis vyriausybės sprendimas buvo kvailas ir nelogiškas? Pasilyginkime su kitomis ES šalimis. 8 iš 27 valstybių narių PVM tarifas krizės metu buvo pakeltas, devintoji Rumunija ketiną tai padaryti jau netrukus. Tarp šį mokestį didinusių valstybių papuolė ne tik gilią krizę išgyvenusios visos Baltijos šalys ar Graikija, bet ir tokios stiprios šalys kaip Suomija bei Čekija. Dešimtoji valstybė – Didžioji Britanija nuosmukio pradžioje sumažino PVM, tačiau šalies biudžetui pasiekus rekordinius deficitus bei nepavykus atgaivinti vartojimo, teko tarifą grąžinti, o dabar planuojami ne tik biudžeto karpymai, bet ir nauji mokesčiai ar jų pakeitimai. Vienintelė Airija, kuri PVM tarifą šiuo periodu sumažino 0,5 proc. punkto. Tačiau žinant katastrofišką biudžeto būklę ir augančią skolą, apie kurią rašėme prieš kelis mėnesius, kaži ar jį pavyks išlaikyti kaip ir Didžiajai Britanijai.

Šaltinis: Eurostat

Toks populiarus biudžeto skylių kamšymas padidintu PVM tarifu, kurį pritaikė daugiau nei trečdalis ES valstybių, yra dėl keletos pagrindinių priežasčių: esant defliaciniam periodui ir krintant produktų bei paslaugų kainoms, PVM tarifo didinimas nepaveikia arba beveik nepaveikia nominalių kainų, todėl vartotojams tai lengviau ištverti. Taip pat PVM tarifo didinimas nepaveikia šalies konkurencingumo, nes jis taikomas visoms vidaus rinkoje parduotoms prekėms, t.y. tiek šalyje pagamintoms, tiek importuotoms, o eksportuotojai to nepajunta. Prie konkurencingumo išlaikymo prisidėjo 2 proc. punktais sumažintas gyventojų pajamų mokestis.

Padidintas PVM tarifas valstybės biudžetui per pirmąjį 2010 metų ketvirtį leido surinkti 7 proc. daugiau pajamų nei prieš metus, ir net 22 proc. daugiau nei planuota per pirmuosius penkis šių metų mėnesius.


Vaidotas Rūkas

5 komentarai:

  1. "skaičiuojami mokesčių pajamas padalinus iš BVP"

    Kazkokia fignia cia, panasus rezultatas kaip padalinus obuolius is temperaturos. Mokesciu nasta skaiciuojama paprasciau - pajamu 15% + sodra 6% + sodra 3% + sodra 31%. Is likusiu atimam pvm, akcizus ir kas ten belieka?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nugi kvailas tas pasaulis, šitaip mokesčius skaičiuodamas!

    Va aš obuoliams 30% nuolaidą gavau, pienui 20%, batams 15%, o kojinėms net 35%. Sudėjau visas nuolaidas ir gavosi, kad nieko mokėt nereikia :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai, jog PVM "nedidelis", žmogui nerūpi. Statistinis lietuvis vos obuolį nusiperka, nes jo alga, pagal tuos pačius eurostato duomenis, lyginant su vakarų statistiniu žmogumi, skiriasi n kartų. Ir toliau rėkim, kad pas mus mokesčiai maži, o jog kuriami mažos pridėtinės vertės produktai - nesakykim...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Turbūt nuosmukis baigėsi, kad straipsniai neatsinaujina:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. PVM reikia lyginti ne su kitomis valstybėmis, o analizuoti jo įtaką ekonomikai. Kita vertus pateikta informacija sakyčiau yra melaginga, todėl, kad visuose šalyse yra kelių rūšių PVM apmokestinimas ir jis gali būti nuo 0, 3, 5, 8, 9,... 18, ...23%. O Lietuvoje jis visur 21%. Taip, kad reikėtų geriau pasidomėti prieš skelbiant tokią tendencingą informaciją. Sėkmės darbuose.

    AtsakytiPanaikinti