24 vasario 2010

Klaipėda turės naują kogeneracinę jėgainę

Viena didžiausių Suomijos elektros ir šilumos gamybos bendrovių „Fortum“, veikianti Skandinavijoje, Rusijoje, Pabaltijos valstybėse, vakar pranešė, kad jau šių metų pabaigoje pagaliau pajudės naujos kogeneracinės jėgainės statyba Klaipėdoje. Kogeneracinėmis jėgainėmis vadinami tokie energetiniai objektai, kurie kartu gamina elektros ir šiluminę energiją koogeneraciniu režimu. Paprastai vasarą, kritus šilumos tiekimui, šias jėgaines valdančioms įmonėms pajamas generuoja elektros energijos pardavimai. Svarbu tai, kad energija bus gaminama iš buitinių ir pramoninių atliekų (ang. waste-to-energy) bei biokuro. Pasinaudosiu Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos pateiktais tokių jėgainių privalumais, kurie skatina ir ateityje skatins jų statybą:


1. Atliekų ir biokuro naudojimas elektros ir šilumos gamyboje prisideda prie energetinės šalies nepriklausomybės. Pavyzdžiui, 2008 m. centralizuotos šilumos gamybai Lietuvoje daugiausia buvo naudojamos gamtinės dujos (77 proc. viso sunaudoto kuro), kurios, kaip žinia, yra importojamos iš vienintelio tiekėjo – rusų milžinės „Gazprom“. Biokuras sudarė 17,7 proc. viso sunaudoto kuro šilumos gamybai. Lietuva turi išsikėlusi tikslą – 2020 m. net 85 proc. centralizuotos šilumos turi būti gaminama iš biokuro.


2. Gaminant elektrą ir šilumą iš atliekų ir biokuro taupomi šalies finansinia ištekliai, nes šio kuro kaina yra pigesnė nei gamtinių dujų. Gerinamas šalies energetinių išteklių eksporto-importo balansas. Pavyzdžiui, 2009 m. pabaigoje Lietuvos šiluminės energijos tiekėjų perkamos gamtinės dujos (su transportavimo ir galios mokesčiu) buvo du kartus brangesnės nei biokuras.


3. Auga socialinė nauda, nes sukuriamos naujos darbo vietos, skatinama infrastruktūra atliekų apdirbimui bei biokuro gamybai.


4. Elektros ir šilumos energijos gamyba iš atliekų ir biokuro daug mažiau teršia aplinką ir taip Lietuva prisidėtų prie taršos mažinimo. Vien tik iš Lietuvoje kasmet atsirandančių 1,3 mln. t. komunalinių atliekų galima pagaminti apie 25 proc. Lietuvoje sunaudojamos šilumos. Dabar šios atliekos yra paprasčiausiai užkasamos sąvartynuose.


Iš viso „Fortum“ planuoja į naująją kogeneracinę jėgainę Klaipėdoje investuoti apie 140 mln. eurų ( 483 mln. Lt). Jėgainė turėtų pradėti darbą 2013 m., jos šilumos gamybos galia sieks 50 MW, o elektros galia 25 MW. Žinoma, didesnė šių investicijų dalis nukeliaus pagrindinių įrengimų (katilas, turbina, dūmų valymo sistema) pirkimui iš užsienio tiekėjų, bet kartu nemaža investicijų suma nusės Lietuvoje, o mūsų šalies statybininkams turėtų atsirasti daugiau darbo. Beje, 2009 m. pabaigoje paskelbta, kad Alytuje šilumą tiekianti „Litesko“ iki 2012 m. turėtų taip pat pastatyti kogeneracinę jėgainę, kurios šilumos galia sieks 25 MW, o elektros galia 11 MW. Investicijos į jėgainę sudarys 69 mln. Lt.


Todėl džiugu, kad užsienio investicijos („Fortum“ atveju) pasiekia Lietuvą, sukurdamos palankesnę ekosistemos bei energetikos balanso padėtį. Būtų dar smagiau, jeigu nebūtų bandoma, grindžiant atliekamomis investijomis, pernelyg pakelti šilumos kainų atskiruose miestuose ir taip greitinti investicijų atsipirkimą, nes šilumos tiekimo kaina yra viena jautriausių vietų kiekvienam vartotojui.


Tadas Povilauskas

6 komentarai:

  1. Pateikta daug bendrų pasvarstymų, bet nematau paminėto svarbiausio - kaip pasikeis kaina vartotojui.

    Antra, palyginam straipsnyje paminėtus duomenis:
    *) Klaipėdoje - 483 mln. lt - šilumos gamybos galia sieks 50 MW, o elektros galia 25 MW,
    *) Alytuje - 69 mln. lt - šilumos gamybos galia sieks 25 MW, o elektros galia 11 MW,
    ir matome, kad vienas instaliuotas megavatas Klaipėdoje kainuos 6.44 milijono litų, kai Alytuje - tik 1.92 milijono litų! Vargu ar Klaipėdos vartotojai gali tikėtis geros kainos, kai investicija vienam megavatui kainuoja 3.35 karto daugiau nei Alytuje.

    Trečia, kažkur skaičiau, kad alternatyvinė energetika Lietuvoje vystoma labai chaotiškai-neapmąstytai ir Klaipėdoje statoma nauja kogeneracinė elektrinė, nors ten jau ir taip yra tokia pat alternatyvi geoterminė elektrinė. Tad mano klausimas paprastas - kas bus išjungta pastačius naują kogeneracinę elektrinę ir kaip tai pagrįsta?

    AtsakytiPanaikinti
  2. to vk: iš spaudos pranešimo: "Naujos elektrinės gaminama šiluma pakeis šiuo metu "Klaipėdos
    energijos" šiluminėse elektrinėse iš gamtinių dujų gaminamą šilumą. Kogeneracinė elektrinė leis pastebimai padidinti energijos gamybos efektyvumą bei sumažins taršą regione." Pagrįsta tai tuo, kad gaminama elektra ir šiluma naujoje elektrinėje bus daug pigesnė, bet ar tai, kad kaina šilumos vartotojams būtų mažesnė, niekur pranešimuose neužsimenama. Manau, kad logiška, jog didelės investicijos lemtų, kad šilumos vartotojams kainos kristų mažiau nei kad kris šilumos savikaina, nes turi būti motyvuojamas ir šilumos tiekėjas daryti investicijas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. AutoGT.lt - Tai specializuotas nemokamų skelbimų portalas automobilių pirkėjams ir pardavėjams...

    Mūsų tikslas - Išskirtinės ir nemokamos paslaugos mūsų vartotojams.

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai įdomus projektas. Ir labai po kilimu gimęs. Nes nebuvo konkurso ir kuriamas monopolis gali gult ant piliečių pečių. JUk investicijos vienam galios vienetui, 3-5 kart didesnės nei dujom kūrenamose jėgainėse. Be to bus deginamos ir pramoninės atliekos ir reik būtinai užtikrint skaidrę ekologinį monitoringą išlakoms beikitiems išmetimams. Bet visvien geriau nei nieko nedaryti:0.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano nuomone dydziausia nesamone , kad vel kazkokiems ateiviams duosim daryti versla savo teritorijoj , savo zemese, tegul lietuviai tai daro ir tegu pinigai sukasi cia vietoj o ne iskeliauja i suomija ar i kita salį

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nieko blogo nematau, kad kogeneracinės jėgainės statomos užsienio atstovų. Reikia džiaugtis, kad pritraukiame investuotojų.

    AtsakytiPanaikinti