31 gegužės 2010

Lietuva skaičiais – 20 nepriklausomybės metų. Gyvenimo lygis

Statistikos departamentas šią savaitę publikavo leidinį - „Lietuva skaičiais – 20 nepriklausomybės metų“. Teigiamai.lt labiausiai sudomino ekonominiai rodikliai. Sakoma, kad bendrojo vidaus produkto, eksporto ar pramonės rodikliu sotus nebūsi, į kišenę neįsidėsi, tad trumpai pateiksime keletą apčiuopiamų ir visiems aktualių gyvenimo lygio rodiklių.

Buvo netikėta, jog per penkiolika metų dalies svarbiausių prekių kainos ne kaži kiek tepasikeitė, pvz. kiauliena, vištiena, pienas, bulvės ar kiaušiniai. Žinoma, dalies jų kainos išaugo kartais – duonos, jautienos, karšto ir šalto vandens, kuro, tačiau atlyginimų šuolis buvo žymiai stipresnis.

Nesunku pastebėti, jog kainos mažiausiai keitėsi tų prekių, kurios lengviau transportuojamos ir gali būti laisvai prekiaujamos (užsienio rinkose). Sąraše nepaminėtos, tačiau taip pat mažai brangusios, ar net atpigusios importuojamos prekės – buitiniai prietaisai, rūbai. Kainų šuolį daugiausiai patyrė paslaugos, kurios linkusios didėti kartu su infliacija.

Dabar šypsnį sukelia klausimas apie skalbimo mašiną ar televizorių namuose, tačiau dar prieš 15 metų tai nebūtų tokia pašaipa, ką jau kalbėti apie automobilį ar kompiuterį. Dauguma dabar skundžiamės, jog taip blogai gyventi dar nebuvo, nors per nuosmukį ekonomika grįžo į 2005-2007 metus, gyvenimo lygis suprastėjo tikrai mažiau, tačiau ar kas iš besiskundžiančių norėtų grįžti į 1995 ar 2000? :)

Vaidotas Rūkas

10 komentarų:

  1. Su telefonais ir internetu puiku. Reiktų dar lentelės, kiek ūkio vienetų išliko/įgijo nematerialių vertybių - garbės, sąžinės, nuoširdumo, atsakomybės ir pan.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O jeigu dar pridetume IPhone`u ir IPad`u statistika, tai lyginant su 1995 ar net su 2000 butume kosmoso aukstumose.

    AtsakytiPanaikinti
  3. komentarai, kaip iprasta (noretusi sakyti - vis dar), demonstruoja ta pacia tendencija, kuria ir deretu sumazinti - tiek mano, tiek, manau, ir blogo autoriu, nuomone.
    tiesa sakant - sitas irasas - ypac puikus, nes zmoniu atmintis trumpa ir jie sunkiai aprepia zvilgsniu pastaruosius 20 metu, ir todel nelabai supranta koki suoli mes padareme - kad ir del tu atlyginimu, kai nuo kelis dolerius per menesi gaunanciu, mes soktelejome iki kelis simtus doleriu per menesi.
    o ir kainos is tiesu nelabai keiteisi. pvz., gerai prisimindamas 1990 - 1995 metus, galiu pasakyti, kad paciam tikriausiam skurdui butinu produktu kainos - bulviu - ne ka ir tepakito.
    del duonos - mano atskira nuomone - is tikruju jos kaina irgi nelabai tepakito - dabar parduotuvese irgi imanoma rasti duonos, kurios kaina nelabai skiriasi nuo anu metu - tai yra, yra duonos, kuri kainuoja vos 1,29 lt uz kilograma. taciau yra ir tokios, kuri kainuoj 8 - 9 lt uz kg. kas pasikeite - pasikeite pirkeju iprociai ir poreikiai, kai jie jau gali pirkti ne pati pigiausia produkta, o issirinkti kai ka brangesnio pagal savo skoni
    o del buitines technikos - tai ji net nupigo. pamenu - ivairus televizoriai per 15 metu galejo kainuoti apie tukstanti, ir tai buvo prabangos preke, tuo tarpu dabar - tukstanti kainuojantys televizoriai - ne tokia jau prabangos preke, nors jie zymiai geresni, o tokie pat kaip tada televizoriai - zymiai pigesni
    ir zinoma visas rinkinys - skalbimo masinos, saldytuvai - pries 15 metu studentai turintys saldytuva - buvo viso bendrabucio retenybe, kur savo skurdzias atsargas galejo sudeti vos ne visas bendrabutis. dabar atsikratyti seno saldytuvo - kad ir atiduoti studentams - visiskai neimanoma, nes jiems nereikia
    ka jau kalbeti apie automobilius - uzskimsta jais viskas, o pries penkiolika metu - vien tik automobilio turejimas - jau buvo klestejimo pozymis
    taigi, per 20 metu mes tikrai padareme milziniska suoli, ir gyvename tikrai taip, kaip ir svajojome tada gyventi. tik zmoniu poreikiai kyla dar daugiau ir daugeliui atrodo, kad mes turetume gyventi dar geriau (nors pries tuos pacius 20 metu - poilsine kelione i turkija ar egipta - isvis buvo kazkas is fantastikos srities - uztekdavo bulgarijoje pabuvoti, kad zmogus jaustusi gyvenime daug nuveikes)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip, kainos jau tada buvo "pasaulines", galima aiskiai matyti kurios sritys labiausiai monopolizuotos - pvz. tikeciau, kad vaistu kainos labai kilo, paslaugu.. Be to juk tuo metu zmones beveik visa atlyginima maistui ir isleisdavo;-)) As tuo metu buvau studente ir labai gerai atsimenu tuos laikus, ju nepalyginsi su sia "krize", kai zmones atsisako atostogu i uzsieni ar negali issimoketi lizingu paimtu didziuliu dzipu.. laikai keiciasi, problemos irgi.

    AtsakytiPanaikinti
  5. sunku patiketi, kad 2000 metais tik 12 proc. mobiliųjų :) kaip greit iš akmens amžiaus išsivystėm :))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Lietuvoje labai išaugo socialinė atskirtis! :( Nuo tarybinių laikų atskirtis išaugo taip, kad dingo vidurinė socialinė klasė. :(

    AtsakytiPanaikinti
  7. itartini man 1995 metu duomenys. Viena tiksliai atsimenu. Palangoje neprastoje kavineje "Senasis zidinys" (Vytauto g.)bulviniai blynai (3vnt.) 1993 kainavo 40talonu, kai pakeite i litus 0,40ct.
    O cia tai buvo lito jega :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. 2000 metais aš gyvenau daug geriau negu dabar

    AtsakytiPanaikinti
  9. We provide personal loans for debt consolidation, bad credit loans, unsecured loans, loans for bad credit and instant

    secured loans with cheap rates Do you have a firm or company that need loan to start up a business or need, personal

    loan, Debt consolidation? We will
    provide you with loan to meet your needs.
    Note: We offer the following loans to individuals-
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:
    and many more at 2% interest rate. For more information contact us. Email: email: abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    AtsakytiPanaikinti