23 kovo 2010

Per pirmus du šių metų mėnesius Lietuvos keliuose eismo įvykių ir juose žuvusių žmonių buvo mažiausiai per kelis pastaruosius metus

Pernai spalį rašiau, jog Lietuvoje žuvusiųjų skaičius sparčiai mažėja antrus metus iš eilės. Malonu, kad šiandien galime pasidžiaugti, jog vasarį Lietuvos keliuose buvo užregistruota mažiausiai eismo įvykių bei žuvo mažiausiai žmonių nuo 2004 m. (Statistikos departamentas pateikia duomenis tik nuo 2004 m.). Tiesa, kaip matosi iš grafiko apačioje, egzistuoja labai didelis sezoniškumas, nes žiemos mėnesiais, kai gyventojai keliauja mažiausiai avaringumas sumažėja. Tačiau nepaisant to ir kitais mėnesiais kryptis yra akivaizdžiai teigiama. Per pirmus du šių metų mėnesius žuvusiųjų skaičius keliuose sumažėjo 44 proc., o eismo avarijų skaičius 20 proc. palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Pagrindines tokio spartaus eismo nelaimių mažėjimo priežastis, galite perskaityti ankstesniame įraše.

Šaltinis: Statistiko departamentas

Verta pastebėti, jog žuvusiųjų skaičius dėl neblaivių vairuotojų kaltės taip pat sparčiai mažėja, tačiau būtent dėl jų vis dar žūsta didžioji dalis žuvusiųjų eismo įvykiuose.

Panašu, kad Lietuva po truputį pradeda laimėti „karą keliuose“. Jeigu tokia teigiama statistika išsilaikys iki metų pabaigos, tai pagal žuvusiųjų skaičių keliuose tenkantį milijonui gyventojų Lietuva pasieks itin gerą reikšmę ~80 (kai 2007 m. buvo ~230) ir pagal šį skaičių prilygsime tokioms saugioms šalims kaip Suomija, Danija ar Prancūzija.

Tomas Krakauskas

2 komentarai:

  1. Sunku tiksliai argumentuoti, bet man atrodo, jog čia taip pat pasitarnavo ir nuosmukis :-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šiemetinis avaringumo sumažėjimas sausį buvo aiškinamas sunkiomis žiemos sąlygomis - dalis žmonių atsisakė kelionių, o visi ėmė atsargiau važinėti. :) Juk avaringumui sumažinti tik tiek ir tereikia - pradėti važinėti atsargiau. :)
    Laikas parodys, ar tas avaringumo sumažėjimas prasitęs ateinančiais mėnesiais.
    Bet kokiu atveju nepriklausomai nuo priežasčių tai yra gerai. :)

    AtsakytiPanaikinti