15 kovo 2010

Mokesčių tarifai Lietuvoje - vieni mažiausių ES

2009 metų lapkričio mėnesio įraše demonstravau, jog mokesčių naštos ir BVP santykis Lietuvoje vienas patraukliausių visoje ES. Mokesčių naštą galime suvokti kaip realiai į biudžetą iš verslo ir gyventojų surinktas lėšas. Visgi rodiklis turi keletą esminių trūkumų - šešėlinis verslas bei algos vokeliuose nėra fiksuojamos, tad sąžiningai mokantys mokesčius neproporcingai "nuskriaudžiami". Stambaus kapitalo verslas neretai geba pasinaudoti mokesčių spragomis, tad to nedarantys taip pat kenčia. Neefektyvus mokesčių administravimas irgi prisideda prie žemesnio rodiklio. Neįvertinami ir tikslingi "prabangos" arba "žalingų" prekių (alkoholis, tabakas, kuras) akcizai - mokesčiai, kurie visuomenei traktuotini kaip labiau naudingi, nei žalingi.
Mokesčių naštai įvertinti galime remtis alternatyviu, JAV kompanijos "Forbes" skaičiuojamu "2009 Tax Misery and Reform Index" indeksu. Indeksas skaičiuojamas tiesiog sudėjus šešių pagrindinių mokesčių didžiausius tarifus. Prancūzijos mokesčių tarifų rodiklių suma siekia net 170, mokesčių "rojaus" Kipro - tik 72. Lietuvą Europos Sąjungoje lenkia dar vos dvi valstybės - Bulgarija ir Latvija, tačiau įvertinus mokestinius pakeitimus, po kurių pelno mokesčio didžiausias tarifas sumažėjo iki 15% (mažiausias tėra 5%), o PVM padidėjo dviem procentiniais punktais, Lietuva mokesčių mažumu aplenkė Latviją.
Atsižvelgus tiek į mokesčių naštos ir BVP santykį, tiek į "Tax Misery" indeksą, galima tvirtinti, jog mokesčiai verslui - vieni mažiausių visoje ES.
Šaltinis: www.forbes.com
Vaidotas Rūkas

12 komentarų:

  1. Kuriai atlyginimų grupei taikomas toks didelis GPM kaip Suomijoje, Švedijoje ir kitose didelį GPM turinčiose valstybėse? Nemanau, kad tokius 50+ proc. mokesčius moka visi, tad ir grafike pateikti tik didžiausią mokesčio dalį nėra logiška.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai buntent ir rodo, kad musu verslinikai per daug skundziasi del per dideliu mokesciu. Mokesciai tikrai yra labai zemi lyginant su tuo;, kad mes 2 metus mokame mamoms, auginancioms vaikus, atlyginimus, ne pasalpas, turim neigaliu armija bei specialiu pensiju sistema. O kas uz tai moka ir kiek?? Todel ir turime deficita 10% ir skolinames didelemis palukanomis. Aiskiai, reikia toliau ziureti, kur galima pakelti ar isplesti mokestine baze ir surinkti daugiau lesu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Visiškai teisingai... reikia išplėsti mokestinę bazę... Tik ar Forbes reitingas teisingas?
    Visų pirma, daugelyje vakarų valstybių yra taikomas progresinis mokestis. Lietuvoje to nėra, todėl yra didelis skirtumas kokio dydžio firmas lyginsime. Šis reitingas visiškai tinkamas didelių AB pajamų apmokestinimui. Tarkim, TEO, VST, Maxima.
    Taigi reikėtų lyginti mokesčius firmų, kurios uždirba maždaug tiek pat : 100 000 E per metus, 1mln EUR per metus, 10 mln EUR per metus arba privačių asmenų. Situacija skirtusi gerokai. Negalima lyginti ir firmų, uždirbančių 100 000 LT ir 100 000 Eur (kaip populiaru tarp populistų), kadangi gyvename vienoje Europoje, ir mokesčiai yra proporciniai. Lygiai tas pats yra su gyventojų pajamomis.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Eilinį sykį tendencingai interpretuojami mokesčiai... Tiesą pasakius, net keista skaityti tokias sapaliones... Tuos skaičius reikia analizuoti, o ne sausai pateikinėti...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Simai K.,

    Gal verčiau parašyti argumentus ir analizę, paneigiančią paskelbtą informaciją, ar pakanka ją išvadinti sapalionėmis? :)

    Atskiri mokesčių tarifai kai kuriose valstybėse išties mažesni nei Lietuvoje, tačiau sutikčiau kompensuoti (arba pasiimti) mokesčių pajamoms skirtumą daugumoje valstybių, įskaitant ir tas, kuriose mokesčiai progresiniai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gerai, pateiksiu savo analize. Jei jau patys nenorite analizuoti skaiciu. Pradziai parasysiu tiek, kad Anglijoje gaunant toki atlyginima, kaip Lietuvos minimumas, pajamu mokestis butu nulinis... Na, ar ne maziau nei Lietuvoje?? Ankstesniame komentare teisingai buvo pastebeta, kad is esmes reikia lyginti ne tik sausus proceentelius, bet ir viska kas su jais susije. Nes patys skaiciai savame nieko nepasako. Minimali alga, vidutine alga, didele alga, PVM lengvatos, socialiniai mokesciai, pelno mokescio lengvatos. Juk ne paslaptis, kad, tarkim, dirbant ir toje pacioje Anglijoje, minimalus atlygis yra praktiskai 5 kartus didesnis nei Lietuvoje. Vien jau tai is esmes parodo, kad lyginti reikia ne absoliucius skaicius, o juos suskirstant i tam tikras kategorijas. Tai itin svarbu, jei norima pamatyti realia socialine padeti salyje. Beje, manau, kad taip suskirscius skaicius labai gerai pamatytumeme, kad is esmes Lietuvos mokesciu sistema labiau naudinga turtingesniam sluoksniui...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tai gal objektyviausia būtų lyginti mokesčius nuo vidutinio atlyginimo kiekvienoje šalyje? Nes man pavyzdžiui visiškai neįdomu, koks yra minimumas Lietuvoje, Anglijoje ar dar kažkokiose salose, ir kokie nuo jo mokesčiai.
    Mokestinis tarifas vidutiniam atlyginimui paliečia turbūt daugiausia žmonių bet kurioje šalyje. O kokie ten atlyginimai, ar kiek kainuoja litras benzino - tai jau ne šio straipsnio tema. Apsiribokime mokesčių tarifu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Duomenų apie vidutinio atlyginimo apmokestinimą, deja, nepavyko rasti, tad jei kas tokį gautų - maloniai perskaityčiau ir įkelčiau į blog'ą net jei jis nebūtų teigiamas :)

    "Mažų" algų apmokestinimą aprašo KPMG, tačiau jei 100 tūkst. USD pajamas per metus įvardinčiau kaip mažomis, ne tik pikti komentatoriai išvadintų sapaliojimais:)
    http://kpmghu.lcc.ch/dbfetch/52616e646f6d4956d07ab7a49bb796db454d2faf4824bdd79464755b93446dc9/individual_income_tax_rates-survey_2009.pdf

    Būtų įdomu paskaityti GB mokesčius su nuoroda į šaltinį. Galbūt GPM artėja į nulį, tačiau kaip sodra, sveikatos draudimas ir pan.? Ar pensijų kaupimo struktūra tokia, kaip LT (perveda sodra), ar reikia pačiam pervedinėti į privatų pensijų fondą?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Zinoma wikipedija nera pats geriausias saltinis, bet ten yra kur uzsikabinti, kad surasti tikslia informacija. Jei patys nemokate susirasti informacijos apie Anglija, tai prasom: http://wiki.anglija.com/index.php?title=Mokes%C4%8Diai

    AtsakytiPanaikinti
  10. daugiau info apie UK mokesčius:
    http://www.hmrc.gov.uk/rates/it.htm

    jau kuo Lietuva mažiausiai galėtų girtis - savo mokesčių sistema. Rate'as yra tik sudedamoji apmokestinimo dalis.Kur lengvatos studentams, dirbantiems pensininkams, vaikus auginantiems?
    pvz. LT GPM lengvata auginantiems vaiką yra net
    15 Lt šeimai per mėn..Žiauriai didelė suma..
    Studentai neturi jokių mokesčių lengvatų, pensininkai- irgi.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Pirma pažiūrėkim, KOKIOJE DAR šalyje mokesčiai mokami, negaunant pajamų?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Jeigu mokesčius mokėti pagal lietuvišką sistemą, tai paskutinės šalys pradeda viršyti 100% berods.

    AtsakytiPanaikinti