03 kovo 2010

Didieji Lietuvos pieno perdirbėjai grįžta į Rusiją

Šiandien norisi pasidžiaugti tuo, kad nuo 2010 m. vasario mėn. 22 d. didžiausios Lietuvos pieno perdirbimo įmonės ir jų filialai („Pieno žvaigždės“, „Rokiškio sūris“, „Žemaitijos pienas“ ir „Vilkyškių pieninė“) gali be apribojimų eksportuoti pagamintą produkciją į Rusijos Federaciją. Pastaroji šalis yra tapusi labai svarbia pardavimų rinka Lietuvos pieno produktų gamintojams. Pavyzdžiui, 2008 m. mūsų šalies pieninių pardavimų pajamos Rusijoje sudarė 445 mln. Lt arba 35 proc. visų iš eksporto gautų pajamų. Panašu, kad, nepaisant sunkumų nuo rudens eksportuojant produkciją į Rusiją, pajamų iš produktų pardavimo toje šalyje santykinė dalis netgi išaugo.


Žemiau pateiktame grafike galime nesunkiai įžvelgti, kokių pasekmių Lietuvai atnešė Rusijos Federacijos sprendimas neleisti kai kurioms pieno perdirbimo įmonėms įvežti pieno gaminius į šalį 2009 m. pabaigoje. Spalio mėn., vieno iš pagrindinių eksporto produktų, sūrių, išvežimas į trečiąsias šalis (didžiausią dalį sudaro Rusijos Federacija) labai staigiai krito, nebeleidus eksportuoti produkcijos stambiausiems eksportuotojams - „Rokiškio sūriui“, „Pasvalio pieninei“, Šilutės Rambynui“. Spalio mėn. pab. apribojimai paskutinėms dviems įmonėms buvo atšaukti, bet „Rokiškio sūris“ toliau negalėjo eksportuoti produkcijos (apie 400 tonų sūrio per mėnesį). Sausio mėn. vėl turėjo būti stebimas nemenkas produkcijos pardavimo smukimas. Bet dabar, atšaukus draudimus, visos pieno gamintojos jau pranešė atnaujinusios pieno produktų eksportą į Rusijos Federaciją.


Šaltinis: LR Statistikos departamentas


Diskusijų objektu lieka klausimas, ar draudimai įvežti pieno produktus į Rusijos Federaciją buvo politinis šios šalies žaidimas ar paprasčiausias bandymas apsaugoti vartotoją. Įdomu tai, kad 2010 m. sausio mėn. Rusijos Federacijos Žemės ūkio ir maisto ministerijos Veterinarijos departamentas nusprendė, kad importuojamuose pieno produktuose gali būti leistinas tam tikras tetraciklino kiekis (iki tol bet koks tetraciklino kiekis produktuose buvo draudžiamas – priešingai nei ES šalyse). Šis sprendimas yra labai svarbus Lietuvos pieno perdirbėjams, nes turėtų gerokai sumažinti prekybos konfliktų skaičių.


Tadas Povilauskas


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą