04 kovo 2010

Lietuvoje plačiajuosčio interneto kokybė yra viena geriausių pasaulyje

Praėjusią savaitę šviesolaidinio interneto plėtra Europoje besirūpinančios organizacijos „FTTH Council Europe“ surengtos konferencijos Lisabonoje metu paskelbta, jog Lietuva išsiveržė į pirmąją vietą Europoje pagal šviesolaidinio interneto paplitimą namų ūkiuose.


Plačiajuosčio interneto laidai Lietuvoje į greitesne perdavimo sparta pasižyminčius šviesolaidinius buvo pradėti keisti visai neseniai, tad pastaruoju internetu naudojasi dar tik 18 proc. mūsų šalies namų ūkių, tačiau ir su šia besinaudojančiųjų dalimi smarkiai lenkiame antroje ir trečioje vietoje esančias tokias Europos valstybes kaip Švediją ir Norvegiją, kuriose šviesolaidiniu internetu naudojasi atitinkamai 12 proc. ir 11 proc. namų ūkių. Kaimynėse šalyse šviesolaidiniu internetu naudojasi dar mažiau vartotojų: Estijoje 7 proc. (5-ta vieta Europoje), Latvijoje apie 2 proc. (11-ta vieta). Pasaulyje Lietuva užima 5-tą vietą ir nusileidžia Pietų Korėjai (53 proc.), Japonijai (34,5 proc.), Honkongui (34 proc.) bei Taivaniui (25 proc.).


Verta paminėti, kad 2009 m. pab. Didžiosios Britanijos Oksfordo universiteto Said verslo mokykla ir Oviedo universiteto mokslininkai nustatė, kad Kaunas yra trečias pasaulio miestas pagal greičiausią plačiajuostį internetą. Pastarasis Lietuvos miestas nusileidžia tik Japonijos miestams Jokohamai ir Nagojai, o Europoje karaliauja pirmoje vietoje. Pagrindinė priežastis – didelė interneto tiekėjų konkurencija. Todėl galima teigti, jog ne visose Lietuvos ekonomikos srityse vyrauja monopolija ar oligopolija. Tai galėtų būti pavyzdys, kad tik įmonių tarpusavio varžymasis leidžia pasiekti tokių rezultatų, kuriais galima didžiuotis globaliu mastu.


Internetinis portalas „speedtewst.net“ vertina 66 šalis, kurios teikia plačiajuostį internetą. Iš lentelės matyti, jog Lietuva yra šeštoje vietoje pagal duomenų persiuntimą, tačiau, jei 2-oje vietoje esančias Alandų salas vertintumėme kaip Suomijos dalį, tai nusileistumėme tik keturioms šalims. Be to, vidutinis persisiuntimo greitis Europoje, kuri pirmauja iš visų kontinentų, yra 7,7 Mb/s, o tai yra dvigubai mažiau nei Lietuvoje.

Šaltinis: http://speedtest.net/global.php


Lietuva yra pirmoje vietoje pagal informacijos nusiuntimo greitį visame pasaulyje! Lenkiame net technologijų tėvynę – Japoniją. Paprasčiau šnekant, iš mūsų valstybės būtų greičiausia kitiems persisiųsti duomenys, nes išsiunčiame greičiausiai.


Visi žinome, kad esame tarp lyderių gaminant lazerius, o šis pavyzdys parodo, kad ir kitas naujausias technologijas įsisaviname gana greitai. Tai galėtų būti dar vienas pagrindas plėtoti žinių ekonomiką ir skatinti didesnę dalį BVP kurti remiantis naujausiomis technologijomis.


Regimantas Valentonis

6 komentarai:

  1. Hm, vis su Latvija lenktyniaujame - tai je, tai mes į priekį išsiveržiame.
    Šiaip tai estukai prieš pusmetį visam internete skalambijo, kad darysis visoje valsybėje šviesolaidį. Gal ir mumis aplenks? Ot pasireklamuoti moka. Reiktų ir mums šitą naujieną į dig.com kokį įdėti :D.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ar interneto greitis yra vertybė, ar tai, kas juo naudojantis daroma ir padaroma?

    M, Regimantai?

    "Kaunas yra trečias pasaulio miestas pagal greičiausią plačiajuostį internetą."

    Kaip čia taip?!.. Miesto kampuose įkurti keturi aukštųjų technologijų "slėniai" ir sujungti didžiausios šiuo metu įmanomos spartos magistralėmis?

    "Pagrindinė priežastis – didelė interneto tiekėjų konkurencija."

    Taigi: KAS YPATINGO (PASAULINIAM KONTEKSTE) LIETUVOJE PADARYTA IR DAROMA NAUDOJANTIS INTERNETU?

    http://ruta.atspace.com? One.lt? Račo blogas? Greičiausiai įkeliami nauji šuniuko Rudžio nuotykiai? Greičiausiai parsipučiam naujus filmus?

    "Tai galėtų būti dar vienas pagrindas plėtoti žinių ekonomiką."

    Taip, galėtų.

    O dar - Lietuva galėtų išsiveržti pirmon vieton pagal skrydžius į kosmosą, po penkerių metų... jeigu galėtų.

    (Truputį apie lietuvišką kosmosą: http://blog.hardcore.lt/opit/archives/2010/03/lietuvos_kosmin.html.)

    ---

    Buriat čia tas geras naujienas, ponai.

    Jokiu būdu neteigiu, kad Lietuvoje neišgirsi gerų naujienų. Tiesiog man jos kol kas yra labiau apie tai, kaip nežinomas greiderininkas pralėkė pro kaimą ir nuvalė kelią, ir ačiū nepaprašė, bet gavo.

    http://dusimtaidevyni.livejournal.com/75174.html

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsiprašau, bet kalbos apie lyderiavimą lazerių gamyboje yra bobučių pasakos.

    Būkim pozityvūs, bet objektyvūs.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na taip, įtikinti, kad viskas blogai, labai lengva. O tu pabandyk parodyti teigiamus dalykus, ypač visuomenėje, kuri rimtai serga negatyvizmu. Šaunuoliai Teigiamų naujienų sumanytojai!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Lietuva yra pirmoje vietoje pagal informacijos nusiuntimo greitį visame pasaulyje! Lenkiame net technologijų tėvynę – Japoniją. Paprasčiau šnekant, iš mūsų valstybės būtų greičiausia kitiems persisiųsti duomenys, nes išsiunčiame greičiausiai.

    ^^^
    Deja, tai netikslu. Išsiuntimo greitis Lietuvos viduje yra didesnis nei bet kur pasaulyje, tačiau į užsienį duomenys keliauja gerokai lėčiau, kadangi IPT ryšiai su užsieniu gana brangūs.

    AtsakytiPanaikinti
  6. o estai turi didžiausią pasaulyje vyrų chorą. Na ir kas?

    Manyčiau rašant reikėtų rinktis temas, kuriose rašantys turi pakankamai žinių, kad galėtų padaryti teisingas išvadas.

    AtsakytiPanaikinti