10 kovo 2010

Infliacija Lietuvoje - viena mažiausių ES


Iki pernai metų viena iš didžiausių Lietuvos ekonomikos problemų buvo gana aukšta infliacija. Ji stipriai „apkarpydavo“ ypač tų gyventojų perkamąją galią, kurių pajamos buvo fiksuotos. Spartaus ekonomikos kilimo laikotarpiu staigiai išaugus vidaus vartojimui infliacija Lietuvoje viršijo net 10 proc. ribą. Tačiau viskas iš esmės pasikeitė pernai, kai pasaulinis ekonomikos nuosmukis ženkliai sumažino paklausą tiek vietinėje, tiek užsienio rinkose. Sumažėjęs vidaus vartojimas bei Lietuvos ėjimas vidinės devalvacijos keliu lėmė neigiamą metinį vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokytį nepaisant 2009 m. vyriausybės didintų mokesčių ir ženkliai išaugusios elektros kainos šiemet. Kaip šią savaitę paskelbė Statistikos departamentas 2010 m. vasario mėn., palyginti su sausio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,1 procento, o per metus (2010 m. vasario mėn., palyginti su 2009 m. vasario mėn.) jos smuko 0,5 proc. Atkreiptinas dėmesys, kad dėl didėjusių akcizų per metus net 17 proc. pabrango alkoholio ir tabako gaminiai, todėl juokaujant galima sakyti - tiems kas nerūko ir "negeria“ asmeninio vartojimo krepšelio infliacija per metus buvo ne minus 0,5 proc., o netgi beveik minus 2 proc. Tai savaime suprantama, kiek atstato prarastą perkamąją galią dėl vidutiniškai per metus 9 proc. smukusio darbo užmokesčio.

Vangus gyventojų vartojimas ir tolimesnė vidinė devalvacija neleis kainoms judėti į viršų. Todėl bent jau artimiausius kelis ketvirčius infliacija tikrai negąsdins Lietuvos gyventojų. O Baltijos šalys tikėtina ir toliau išliks tarp lyderių ES pagal mažiausią infliaciją.


*Apačioje pateiktame grafike yra lyginami Lietuvos sausio mėnesio infliacijos duomenys, kadangi dar ne visos ES šalys yra paskelbusios savo vasario mėnesio vartotojų kainų indekso pokyčius.

Šaltinis: Eurostat

Tomas Krakauskas

2 komentarai:

  1. Manau kad verta patalpinti lentelę su vidutine metine infliacija pagal SVKI, kuri ir yra vienas iš Mastrichto kriterijų. Įdomu kiek mums toje vietoje dar trūksta iki atitikimo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šį kriterijų atitiksim jau artimiausiu metu (daugiau info čia http://www.stat.gov.lt/lt/news/view?id=7647), bet iššūkis artimiausiais metais bus atitikti biudžeto deficito kriterijų...

    AtsakytiPanaikinti