25 sausio 2010

R.Lukošius: Ar automobilių prekybos rinka keliasi iš prarajos?

Pranešti teigiamą naujieną paprašėme Roko Lukošiaus, investicijų specialisto, neseniai išleidusio pirmąjį romaną investicijų tema „Investuotojo išpažintis“. Rokas panašesnis į pesimistą ar bent jau realistą – paklaustas, ar jaučiasi laimingas, atlikęs nemenką darbą, atsakė „kur aš vienas džiaugsiuos, jei šimtai liūdės [Lietuvoje]“ J. Bet teigiamų naujienų yra – netradicinis R.Lukošiaus įrašas:


Gal tai pasirodys subjektyvu ir ne itin rimta, bet dažnai rimčiausi dalykai slepiasi ten, kur juos sunkiausia pastebėti, o tiesioginiai indikatoriai gali parodyti tai, ko nebepastebime. Aš ir pats kartais užsižiūriu ir grafikus, ir bemaž pamirštu jų sąryšį su realybe.

Bet šįkart atsitiko kiek kitaip. Pradėkime nuo pradžių. Jau daugiau nei metus savo automobilį pasyviai pardavinėju. Pasyviai pardavinėju, tai reiškia įdedu į kokį nemokamą portalą (pvz., autogidas, bet čia tikrai ne reklama), ir pamiršęs apie tai laukiu žinių iš pirkėjų. Kaina gal ir ne pati mažiausia, bet juk ir automobilis ne iš prastųjų: Type-R dar su gamykline garantija, puikiai prižiūrėtas ir atrodo kaip naujas (jei kas susidomėsite, susisiekite su redakcija).

O ką norėjau pasakyti, kad tik dar prieš realaus ekonomikos smukimo pradžią sulaukiau keleto besidominčiųjų skambučių, o padėčiai pablogėjus - buvo visiškas štilis. Daugiau nei metus nesulaukiau nei vieno skambučio, nei vieno el. laiško, nei vieno jokio kitos pasidomėjimo. Būtų apmaudu, jei automobilis būtų ne toks puikus, ir pats šauniai (ir atsakingai) su juo nesivažinėčiau. Bet tai dar ne viskas ką norėjau pasakyti. Liko pats puikiausias dalykas: būtent prieš keletą dienų sulaukiau skambučio, ir ne šiaip skambučio - o rimto pasiūlymo pirkti automobilį. Vis tik, kaina netenkino, ir pasiūlymo teko atsisakyti, kas nėra jau taip blogai - juk toliau galėsiu važinėti šiuo puikiu automobiliu. Tik nežinau, ar ilgai, mat po dienos sulaukiau dar vieno besidominčiojo...

Bet svarbiausia - susimąsčiau: ar šis pasiūlymas atsitiktinis, o gal tai tikrai susiję su rinkos atsigavimu, jei žmonės jau dairosi pirkti apynaujų automobilių? Mažmeninės prekybos statistika didelio atsigavimo dar nerodo, bet juk ji visada vėluoja, o be to, ne visi juk ir pasitiki statistika...

Rokas Lukošius


Šaltinis: Statistikos departamentas

3 komentarai:

  1. Nepykit už kritiką, bet tai turbūt prasčiausias įrašas. Jei kiti jūsų pasisakymai yra vieni laukiamiausių dienos įrašų, tai šis visiškai iškrenta iš jūsų kitų pranešimų konteksto.

    Suprantu, kad ne taip jau paprasta kiekvieną dieną parašyti po teigiamą įrašą įšlaikant lygį, bet gal jau geriau praleisti vieną dieną, nei dėti tokius įrašus :)

    Sėkmės jums. Ačiū, kad rašote.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Blynas, o tu geriau skaitydamas pagalvok apie pagrindinę šio įrašo mintį, kuri tikrai nėra jau tokia prasta...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tiesiog įrašą reikėtų vertinti ne kaip teigiamą naujieną, o kaip nuomonę, ar nuojautą :)

    AtsakytiPanaikinti