07 sausio 2010

Nuo 2010 m. sausio 1 d. gerėja dividendų apmokestinimo sąlygos

Nuo 2010 m. sausio 1 d. Lietuvoje grąžintas senasis 15 proc. pelno mokesčio tarifas, o tai yra pakankamai džiugi naujiena Lietuvos įmonėms. Kartu tai smagi naujiena ir bendrovėms, gaunančioms dividendų iš įmonių, kurias jos kontroliuoja ar turi jų akcijų paketus, nes dividendams taikomas pelno mokestis taip pat mažėja iki 15 proc. Toks valdžios sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad į biudžetą surenkamų pajamų iš juridinių asmenų pelno mokesčio dalis nėra didelė, o pats mokesčio tarifas yra pakankamai jautri vieta įmonių savininkams bei investuotojams, kuriems aukštas mokesčio tarifas paprastai nesukuria motyvacijos rodyti „realų“ ikimokestinį pelną ir investuoti savoje šalyje.

Ypač turėtų džiuginti pataisytas pelno mokesčio įstatymas, kuriuo nebebus apmokestinami užsienio vienetų, registruotų Europos ekonominės erdvės valstybėse, išmokami dividendai Lietuvos juridiniams asmenims. Tai turėtų prisidėti prie investuotojų susidomėjimo kurti Lietuvoje kontroliuojančiąsias įmones („holdingus“) ir atitinkamai įsigyti Europos ekonominės erdvės valstybėse registruotas įmones, iš kurių neapmokestinami gaunami dividendai, pavyzdžiui, mokami iš uždirbto pelno, gauto joms pardavus turėtus akcijų paketus, išlaikytus ilgiau nei 2 metus.

Taip pat reiktų atkreipti dėmesį, kad toliau išlieka įstatymo punktas, kad Lietuvos vienetas, ilgiau nei 12 mėnesių be pertraukos išlaikęs ne mažiau nei 10 proc. balsų suteikiančių akcijų, pelno mokesčių neapmokestinamas, o tai yra taip pat pakankamai palankus veiksnys skatinti įmonių savininkus. Apskritai, tolesnis pelno mokesčio mažinimas Lietuvoje būtų labai naudingas, nes aplinkinėse šalyse pelno mokesčio tarifai ir mokėjimo sąlygos vis dar yra kiek palankesnės nei Lietuvoje.

Galbūt aktualiausias dividendų apmokestinimo pakeitimas 2010 m. – fiziniai asmenys už gaunamus dividendus turės sumokėti tik 20 proc. (gyventojų pajamų mokestis už pajamas, gautas iš paskirstytojo pelno), o 2009 m. galiojęs 6 proc. privalomojo sveikatos draudimo mokesčio tarifas pranyksta.

Tad, prakalbus apie dividendus, reiktų priminti, kad investuotojai NASDAQ OMX Vilniaus VPB jau turėtų dairytis į dividendus už 2009 m. planuojančias mokėti įmones. Panašu, kad įmonių, mokėsiančių dividendus 2010 m., turėtų būti daugiau nei praėjusiais metais, kai situacija 2009 m. pradžioje atrodė daug niūresnė ir įmonių likvidumo padėtis stipriai prastėjo. Dar 2008 m. net 23 įmonės, kurių akcijos kotiruojamos biržoje, išmokėjo dividendus akcininkams už 2007 m., o praėjusiais metais tokių teliko vos 8-ios. Nors dividendų sumažėjimą daugiausia lėmė prastesnė įmonių veiklos situacija bei atsargus požiūris į ateitį, tačiau prie to prisidėjo ir labai padidėjęs dividendų apmokestinimas. Bet jau šiemet galima tikėtis, kad įmonės, truputį pagerėjus tiek jų veiklos, tiek ir dividendų, mokamų fiziniams ir juridiniams asmenims, apmokestinimo sąlygoms, skirs daugiau lėšų dividendų išmokėjimams.

Tadas Povilauskas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą