04 sausio 2010

Lapkritį Lietuvoje fiksuotas ženklus indėlių augimas

Praeitą savaitę Lietuvos bankų asociacija paskelbė lapkričio mėnesio pagrindinius bankų veiklos rodiklius. Maloniai nustebino tai, kad nuo metų 2009 metų pradžios stagnavusios indėlių apimtys lapkritį ryškiai ūgtelėjo. Vien per lapkritį bendra indėlių apimtis Lietuvos bankuose išaugo 1,21 mlrd. litų arba 3,2 proc. Indėlių augimas lapkritį buvo fiksuotas visuose kategorijose t.y. valdžios institucijų, valstybės ir savivaldybės įmonių, finansinių institucijų, privačių asmenų bei fizinių asmenų. Absoliučiu dydžiu labiausiai išaugo privačių įmonių indėliai (699 mln. litų arba 6,9 proc.) ir fizinių asmenų indėliai (242 mln. litų arba 1 proc.). Taigi, per vienuolika 2009 metų mėnesių indėlių Lietuvos bankuose padidėjo 4,7 proc iki 40 mlrd. litų.

Priešingai nei ankstesniais metais augant indėliams taip pat yra gražinama ir reikšminga dalis paskolų, todėl gyventojų ir verslo „grynasis“ taupymas vyksta dar greičiau. Gerėjantis bankinės sistemos indėlių ir paskolų santykis leidžia ne tik jaustis bankams mažiau priklausomiems nuo finansavimo užsienyje, bet ir gyventojams tikėtis, jog jau artimiausiu metu skolinimosi sąlygos pradės gerėti, nes bankuose atsiranda perteklinis likvidumas. Tuo tarpu gyventojai ir verslas sunkmečiu didindami taupymą ir mažindami savo skolų naštą deda pamatus tolimesniam vartojimui, kuomet lūkesčiai dėl ateities taps šviesesni.

Skaičiai lentelėje pateikti milijardais litų.

Šaltinis: LBA ir Lietuvos bankas

Pabaigoje norėčiau pastebėti, kad paskutiniais mėnesiais daugiau nei 70 proc. naujų indėlių yra dedami litais, kas parodo, kad, priešingai nei 2008 metų pabaigoje - 2009 metų pradžioje, gyventojai ir verslas nebesibaimina valiutos devalvacijos rizikos.

Tomas Krakauskas

1 komentaras: