20 sausio 2010

Po truputį gerėja Lietuvos ūkininkų padėtis

Šiandien norėtųsi atkreipti dėmesį į šiek tiek pagerėjusią Lietuvos ūkininkų padėtį pastaruoju metu. Kiek palankiau situacija klostosi užsiimantiems pienininkyste, nes vidutinė žaliavinio pieno supirkimo kaina 2009 m. gruodžio mėn. augo penktą mėnesį iš eilės. Grūdų sektoriuje situacija nėra akivaizdžiai pagerėjusi, bet padėtis bent jau yra stabilizavusi, o tą rodo maždaug pusmetį panašiame lygmenyje tebeesančios kviečių kainos.

LR Žemės ūkio ministerijos duomenimis žaliavinio pieno supirkimo kaina Lietuvoje 2009 m. gruodžio mėn. siekė 869,3 Lt už toną ir buvo 7,8 proc. didesnė nei lapkričio mėn., arba 17,2 proc. aukštesnė nei 2008 m. gruodį. Nesunku atsekti pagrindinę priežastį, lėmusią supirkimo kainos išaugimą: 2009 m. viduryje stipriai atsigavo pieno produktų eksporto rinkos ir kainos jose, tad pasitaisė Lietuvos pieno perdirbimo bendrovių finansinė padėtis, kuri atitinkamai leido siūlyti aukštesnę pieno supirkimo kainą pieno gamintojams. Be to, padidėjus pieno produktų gamybai, įmonės ėmė konkuruoti dėl geresnės kokybės pieno, kurį gali pateikti tik didesni pieno ūkiai, todėl jiems siūloma kaina 2009 m. gruodį buvo net 21 proc. didesnė už vidutinę supirkimo kainą Lietuvoje. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad pieno gamyba šalyje per metus sumažėjo net 9,7 proc., todėl konkurencija dėl pieno supirkimo tapo aršesnė. Tokia žaliavinio pieno supirkimo kaina duoda ženklų, kad dauguma didesnių pieno ūkių šiuo metu jau turėtų dirbti pelningai.


Šaltinis: LR Žemės ūkio ministerija

Praėję metai Lietuvos javų augintojams buvo labai sėkmingi derliaus kiekių atžvilgiu, tačiau nelabai palankūs produkcijos kainų atžvilgiu. Iš žemiau esančio grafiko galime matyti, kad Lietuvoje 2009 m. užaugintas rekordinis kiekis kviečių, o pasiektas derlingumas taip buvo labai geras. Todėl atitinkamai 2009 m. augo ir Lietuvos kviečių eksportas. Apskritai per vienuolika 2009 m. mėnesių Lietuva už eksportuotus javus gavo 728,6 mln. Lt, arba 2 proc. daugiau nei prieš metus. Žinoma, pajamos būtų aukštesnės jeigu javų kaina būtų didesnė.

Šaltinis: Eurostat

Žemiau esančiame grafike matome, kad kviečių kaina jau kelis mėnesius laikosi ties 130 EUR už toną (450 Lt/t). Žinoma, tokia kaina netenkina ūkininkų, tačiau tai, kad kaina jau yra stabilizavusi, bent jau leidžia ūkininkams planuotis kitų metų biudžetus. Tačiau vargu, ar biudžetai bus daromi, tikintis daug aukštesnių kainų nei šiais metais, nes keli derlingi metai pasaulyje leido susikaupti didelėms javų atsargoms, kurios slopina galimybes kainai kilti aukštyn.

Šaltinis: MATIF birža

Tadas Povilauskas

3 komentarai:

  1. Noreciau gilesnes ir specifines pieno rinkos apzvalgos. Pvz. Kokias sanaudas patiria gamintojai, koki pelna gauna, tas pats su pieno perdirbejais ir prekybininkais.
    Butu malonu suzinoti ir koperatyvo Pienas LT projekto-pastatyti nauja pieno perdirbimo fabrika-likimas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Visi Jūsų paminėti klausimai yra labai įdomūs ir jais asmeniškai domiuosi, tačiau atsakymų į juos pateikimas nesiderintų su šio puslapio tikslais :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. labai yra skirtingos pateikiamos pieno kainų analizės, kartais reklamai naudojama"didesnė kaina".2009 m vidutine žaliavinio pieno kaina 614lt/t, t.y. kaina gaunama visą supirktą pieną padalijus iš pinigų ir kaina kuria gauna gamintojai neatitinka skelbiamosios, dėl paprasčiausio manipuliavimo duomenų "ląstelėmis.
    vic. lt / ris , agrorinka 128

    AtsakytiPanaikinti