06 sausio 2010

Lietuvos VVP pajamingumas aukcione artėja į siūlomas TVF palūkanas

Šių metų sausio 4 d. įvykusio aukciono metu buvo išplatinta 60 mln. LTL vertės Lietuvos vyriausybės vertybinių popierių (VVP), kurių vidutinis pajamingumas siekė 4,467 proc. Panašia kaina aukcionas buvo tik kartą nuo 2008 m. I ketvirčio, t.y. 2009-02-21 išplatinta 100 mln. LTL su 4,369 proc. pelningumu.

Skolinimosi kaina paskutiniuose VVP aukcionuose nuolat mažėjo. Tai galima vertinti tik teigiamai, nes mažėja palūkanų našta, o Lietuva vertinama pozityviau. 1 grafike matyti įvairių laikotarpių 2009 metais vyriausybės skolinimosi kainą. Jei 2009 metų I ir II ketvirčiais VVP pajamingumas buvo didžiausias, tai II 2009 m. pusėje skolinimosi kaina mažėjo.

Šaltinis: www.finmin.lt

Per paskutinius 2 mėnesius įvyko tik vienas VVP aukcionas. Taigi 2009 m. IV ketv. labai retai vykę VVP aukcionai bei valstybės padėti ~0,5 mlrd. LTL trumpalaikiai indėliai, (iki 3 mėn.) iš spalį tarptautinėse rinkose išplatintos 1,5 mlrd. USD (~3,5 mlrd. LTL) emisijos, Lietuvoje veikiančiose bankuose svariai prisidėjo prie VILIBOR mažėjimo (2 grafikas). Teigiamas požiūris į Lietuvos finansų sistemą atsispindi ir krintančioje Lietuvos rizikos premijoje (CDS), kuri vien per šiandieną patraukė žemyn per 10 proc.

Šaltinis: www.lb.lt

Verta pažiūrėti, koks susidaro skirtumas tarp VILIBOR ir VVP pelningumų:

Šaltinis: www.lb.lt, www.finmin.lt

Neigiamas skirtumas reiškia, kad vyriausybė skolinasi brangiau nei esanti tarpbankinė palūkanų norma vidinėje rinkoje. Tokį reiškinį galėjome stebėti metų pradžioje, kai valstybei padengti biudžeto deficitui reikėjo greitų pinigų, o tarpbankinė rinka nebuvo aktyvi.

Teigiamas skirtumas pasako, kad vyriausybė skolinasi pigiau nei bankai skolinasi tarpusavyje. Šis skirtumas 2009 m. pab. buvo gana reikšmingas, todėl buvo natūralu tikėtis VILIBOR mažėjimo (kas ir vyksta dabartiniu metu) arba VVP pelningumų augimo.

Išvada: šiemet vyriausybei reikės refinansuoti nemažai trumpalaikių 2009 m. VVP, tačiau toliau mažėjant Lietuvos apsidraudimo rizikai (CDS) skolinamasi ganėtinai pigiai, palyginus su 2009 metų aukcionais. Tai teigiamai veikia ir tarpbankinę rinką: VILIBOR mažėja, mažėja ir fizinių bei juridinių asmenų mokamos palūkanos. Kita vertus, kitų aukcionų VVP pajamingumai turėtų didėti, nes reikės pasiskolinti nemažą pinigų sumą, bet sunku tikėtis, jog palūkanos pasieks 2009 m. II ketv. lygį.

Regimantas Valentonis

3 komentarai:

  1. Gal ir labai teigiamos žinios, bet kažkaip manau per sudėtingai paprastiems žmonėms, kuriems tų žinių labiausiai ir reikia, krizei įveikt.:)
    Vien tik pavadinimas be aiškaus pozityvumo:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tuoj visą Finasta čia turėsime ;)

    AtsakytiPanaikinti