03 lapkričio 2009

Situacija pagrindinėse Lietuvos eksporto rinkose nuosekliai gerėja

Praeitą savaitę rašėme, jog ekonomikos nuosmukis Lietuvoje baigėsi, tačiau sekantis klausimas yra paprastas - kada ir kokie veiksniai leis tikėtis atsigavimo?

Pagrindinės keturios komponentės, sudarančios BVP yra: vartojimas, investicijos į kapitalo formavimą, valstybės išlaidos bei grynasis eksportas. Nuo minėtų komponenčių pokyčio priklauso ir šalies ekonomikos būklė. Mažmeninė prekyba, atspindinti gyventojų vidaus vartojimą, pastaruoju metu nors ir stabilizavosi, tačiau kažin ar pagyvės augant nedarbui ir mažėjant atlyginimams. Panaši situacija ir su valstybės išlaidomis bei investicijomis, todėl plačiau apie tai nerašysiu.

Iš to, ką jau paminėjau, matosi, jog artimiausiu metu vis didesnė reikšmė Lietuvos ekonomikos būklei turės eksportas. Lietuva yra atvira ekonomika, jos užsienio prekyba sudaro daugiau nei 100 proc. BVP, todėl atsigaunančios pagrindinės Lietuvos eksporto rinkos yra gera naujiena. Beje, šiandien Europos komisija pranešė, kad kitąmet tikisi didesnio ekonomikos augimo euro zonoje nei anksčiau. Euro zoną paminėjau neatsitiktinai, nes būtent ji yra didžiausia Lietuvos eksporto rinka, ten Lietuva pagal šių metų 9 mėnesių duomenis nukreipia 27 proc. savo eksporto (nepainioti su visa ES, kur Lietuvos eksportas yra 65 proc.). Kitos rinkos pagal dydį atrodo taip: Baltijos šalys 17 proc. , Rusija 13 proc., Centrinė Europa 8 proc.

Vienas iš geriausių ekonominių rodiklių, stipriai koreliuojantis su BVP ir leidžiantis iš anksto identifikuoti ekonomikos būklę, yra pirkimo vadybininkų indeksas (anlg. PMI - purchasing managers index). Šis pramonės pasitikėjimą parodantis indeksas interpretuojamas gana paprastai: kai jo reikšmė viršija 50 – pramonė auga, kai mažesnė – smunka.

Apačioje pateikiu pagrindinių Lietuvos eksporto regionų pramonės pasitikėjimo rodiklių dinamiką. Išvada gana akivaizdi – situacija pagrindinėse Lietuvos eksporto rinkos nuosekliai gerėja jau kelis mėnesius (tamsiai mėlyna linija).

Euro zona



Šaltinis: Danske markets

Rusija



Šaltinis: Danske markets


Centrinės Europos šalys



Šaltinis: Danske markets

Tomas Krakauskas

3 komentarai:

  1. Kokio sektoriaus pirkimo vadybininkai buvo apklausti? Medienos, pieno, naftos produktų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. labas
    Aš esu ypatinga, finansų tarptautinės
    banke, galiu naudoti šios svetainės jums pranešti, kad aš suteikti,
    asmeninės paskolos su palūkanų norma 3 % per pasirinktą laikotarpį. Ir grąžinimas prasideda po 3 mėnesių,
    Pervesti lėšas iš jūsų paskolos paraišką į savo banko sąskaitą.
    Nedvejodami susisiekite su manimi gauti daugiau informacijos, jei reikia.
    el. paštas: johnharison20@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti