06 lapkričio 2009

Pastarąją savaitę VILIBOR mažėjimas įgavo pagreitį

Šešių mėnesių Lietuvos tarpbankinė palūkanų norma (VILIBOR), kuria dažnu atveju remiamasi nustatant litais išduodamų paskolų palūkanų dydį, nuosekliai mažėja jau nuo liepos pradžios. Pastarąjį mėnesį mažėjimas buvo itin reikšmingas. VILIBOR nukrito nuo 8,21 proc. iki 7,41 proc., o vien per pastarąją savaitė sumažėjo 0,64 procentinio punkto. Iš Lietuvos banko duomenų apie išduotas paskolas litais rugsėjo mėnesį, nesunku paskaičiuoti, kad 1 procentinio punkto VILIBOR sumažėjimas apytiksliai 170 mln. litų sumažina gyventojų ir verslo mokamų palūkanų naštą per metus. Sunku pasakyti, kas labiausiai nulėmė tokį spartų VILIBOR sumažėjimą per paskutinį mėnesį, tačiau priežastis galima būtų išskirti bent tris. Pirma, tai bendras Lietuvos valstybės rizikos premijos sumažėjimas,dėl viešųjų finansų konsolidavimo. Antra, kiek aprimusi situacija Latvijoje dėl paskolų iš TVF ir ES gavimo. Vakarykštis pirminis Latvijos seimo pritarimas dėl 2010 metų biudžeto nuramino rinkas. Trečia, mano nuomone, pagrindinė priežastis lėmusi tokį VILIBOR pokytį yra augantis bankų likvidumas. Gyventojams ir verslui atiduodant paskolas ir neimant naujų, o indėlių kiekiui išliekant stabiliam, bankai susiduria su pertekliniu litų kiekiu. Labai realu, kad Lietuvoje netrukus pradėsime matyti tokią situaciją, kurią kitose Centrinės ir Rytų Europos valstybėse jau buvo galima matyti trečio ketvirčio pradžioje: mažėjančios paskolos lems mažesnes bankų pajamas iš paskolų palūkanų, todėl bankai bus priversti mažinti indėlių palūkanas, kartu mažės ir VILIBOR. Neatmestina, kad bankai artimiausiu metu taip pat pradės didinti skolinimo tempus, siekdami stabdyti pajamų iš paskolų palūkanų mažėjimą.

Šaltinis: Lietuvos bankas

Tomas Krakauskas

2 komentarai:

  1. Gal ir atidengsiu spragą savo ekonomikos žiniose, bet netolygus VILIBOR svyravimas, palyginus su jo "brolio" EURIBOR tolygiu kritimu visų praėjusių metų atžvilgiu, tik patvirtina apie vietinių bankų norą jį "laužti iš piršto". Reinoldijui į tai nusispjaut.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ar VILIBOR yra "laužtas iš piršto" pabandė įvertinti Petras Kudaras savo dienoraštyje, taigi siūlyčiau nepinti mistikos aplink šią temą.

    AtsakytiPanaikinti