11 lapkričio 2009

Lietuvos ūkininkai vieni iš pirmųjų pajaus pasaulinės ekonomikos atsigavimą

Daugumos žemės ūkio ir gyvulininkystės produktų kainos yra tarptautinės, kitaip tariant, beveik daugeliu atveju laisvai nustatomos tarptautinėje rinkoje. Atsigaunant pasaulio ekonomikai auga ne tik žaliavų, bet ir žemės ūkio produktų paklausa, o tai stumia kainas aukštyn. Tad ir Lietuvos ūkininkai, auginantys laisvai prekiaujamas kultūras, netruks pajausti šių kultūrų kainų atsigavimo. Pasaulinės pieno supirkimo kainos kyla jau kelis mėnesius, todėl tai neišvengiamai paliečia ir Lietuvos rinką. Būtent pienas yra pagrindinė Lietuvos ūkininkų gamybos prekė, todėl spalį 21 proc. paaugusios pieno supirkimo kainos yra išties gera naujiena ūkininkams. Pieno supirkimo kainoms Lietuvoje augant trečią mėnesį iš eilės, jos jau pasistiebė 30 proc. nuo liepos mėnesio, kai buvo fiksuotas žemiausias pieno kainų supirkimo lygis. Nors kylančios pieno supirkimo kainos reiškia atitinkamai didesnes sąnaudas pieno perdirbėjams, tačiau pieno perdirbėjai, tikėtina, dalį supirkimo kainų padidėjimo sugebės perkelti vartotojams, o pastarųjų perkamosios galios, dabartiniame defliaciniame kontekste, tai netūrėtų reikšmingiau paveikti.

Šaltinis: Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras

Tomas Krakauskas

4 komentarai:

  1. Kaip pigo pienas Latvijoje nuo krizės pradžios, taip ir toliau pinga. Šiuo metu litras "padoraus" pieno kainuoja 0.19Ls = 0.95 Lt.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tokiu atveju bent jau arčiau pasienio esančiuose miestuose turėtų būti labai panašiomis kainomis importuoto Latviško pieno. Įdomu, ar kas nors užvežė? Gal čia verslo planas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Koks šio grafiko šaltinis, jei ne paslaptis?

    AtsakytiPanaikinti