26 lapkričio 2009

Aukštasis išsilavinimas padeda išlaikyti darbo vietą

Vakar buvo paskelbta darbo užmokesčio statistika. Ji nebuvo džiuginanti, nes vieninteliams švietimo įstaigų darbuotojams algos pakilo palyginus su 2008 metų trečiuoju ketvirčiu. Labiausiai sumažėjo atlyginimai stipriausiai kenčiančiuose sektoriuose – statybų, nekilnojamojo turto, taip pat viešojo valdymo ir gynybos.

Šaltinis: Statistikos departamentas

Tačiau ką teigiamo įmanoma įžvelgti darbo rinkoje? Eurostat‘as neseniai pateikė Europos Sąjungos valstybių šių metų antrojo ketvirčio duomenis apie darbo rinkos ir išsilavinimo priklausomybę. Šiuo laikotarpiu, kai darbo vietų skaičius mažėja, paklausa išsilavinusiems darbuotojams auga, todėl aukštasis mokslas galiausiai tampa vertybe ir pradeda „atsipirkti“. Vidutiniškai ES darbuotojų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, paklausa išaugo 3 proc., tuo tarpu turinčių tik žemą išsilavinimo lygį – sumažėjo 4,9 proc. Atskirose valstybėse tendencijos tokios pačios, taip pat ir Lietuvoje. Deja, Lietuvoje darbo vietų mažėja ypač sparčiai, todėl net ir darbuotojams su aukštuoju išsilavinimu sunku rasti ar išlaikyti darbo vietą, tačiau gerokai lengviau nei išsilavinimo stokojantiems.

Šaltinis: Eurostat

Vaidotas Rūkas

3 komentarai:

  1. Aš tai net įžvelgčiau kiek kitokias tendencijas. Lietuvoje, skirtingai nuo Estijos ar Airijos, Slovėnijos, Slovakijos, neišsilavinusių žmonių užimtumas taip nekrito. To priežastys galėtų būti kelios:
    1. Darbdaviai Lietuvoje labiau vertina žinias, o ne popierių;
    2. Nėra ypatingai jaučiamo atotrūkio tarp žmogaus su aukštuoju ir be jo (riebus minusas Lietuvos švietimo sistemai);
    3. Lietuva juk vis dar "švogerių" kraštas ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Grantai, su kiekvienu teiginiu sutinku, galbūt tik mažiausiai trečiąjį :)

    Tačiau jei pažiūrėtumei 2007Q2-2008Q2 statistiką Lietuvoje, tendencija ryški kaip kad ir Estijoje tik metais anksčiau:
    Low -23,3%; medium +0,3%; high +1.6%.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Svogeriai valdo - turekit kad ir simta aukstuju issilavinimu - bet neturekit "svogeriu issilavinimo" - galit mirt badu :)

    AtsakytiPanaikinti