13 spalio 2009

Viešiesiems pastatams renovuoti jau paskirta per pusę milijardo litų

Įgyvendinant ekonomikos skatinimo plano programą viešiesiems pastatams renovuoti paskirta 627 mln. Lt, o sudaryta sutarčių už 590 mln. Lt. Taigi per pusmetį paskirta daugiau nei pusė lėšų iš planuojamų 1,1 mlrd. Lt. Sudarytų sutarčių skaičius viršija 200, iš jų renovuosimų mokyklų ir gimnazijų skaičius siekia beveik 100, taip pat 9 ligoninės, darželiai, bibliotekos ir kiti viešieji pastatai.


Šaltinis: www.skatinimoplanas.lt

Pabandykime bent apytiksliai paskaičiuoti, ką 627 mln. Lt reiškia ekonomikai ir darbo rinkai.

Darbo našumas (to meto kainomis, litais per valandą)

2008

Visas ūkis

34,3

Kasyba ir karjerų eksploatavimas

54,8

Apdirbamoji gamyba

33,9

Statyba

31,2

Transportas, sandėliavimas ir ryšiai

62,3

Šaltinis: Statistikos departamentas

Vidutiniškai vienas darbuotojas per valandą 2008 metais sukūrė 34,3 Lt pridėtinės vertės, dirbdamas statybų sektoriuje ir apdirbamojoje gamyboje (tarp jų ir statybinių medžiagų gamyboje) kiek mažiau, atitinkamai 31,2 Lt ir 33,9 Lt. Renovacijai paskirtos lėšos bent truputį paveiks ir transporto bei kasybos ir karjerų eksploatavimo sektorius, kur našumas aukštesnis. Taigi jei didžioji statyboms naudojamų medžiagų dalis bus vietinės kilmės, galime apytiksliai teigti, jog renovacijai paskirtos lėšos bus įsisavintos darbuotojų, sukuriančių 35 lt pridėtinės vertės per valandą. Esant 253 darbo dienoms ir 8 valandų trukmės darbo dienai per metus tektų dirbti 2024 valandas. Tokiu atveju, galima paskaičiuoti, kad renovacijai skirti pinigai sukurs net 9.111 darbo vietų. Nukritus statybos darbų kainoms, tikėtina, jog darbo vietų bus sukurta dar daugiau, o įsisavinus visas lėšas, vien viešųjų pastatų renovavimo programa įlietų į darbo rinką bent 20 tūkst. vietų. Ką jau kalbėti, jog renovuoti pastatai sunaudos mažiau energijos, o mokyklų, darželių ir ligoninių teikiamų paslaugų kokybė pagerėtų.

Vaidotas Rūkas

5 komentarai:

  1. Mažiau sunaudoto kuro šildymui - geresnis prekybos balansas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. šiaip kadangi žadėjo virš 5 mljrd. lt, o gavosi tik virs pusė milijono, tai labiau čia bloga naujiena negu gera.....netikit pasiklauskyte bendrijų pirmininkų..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viešųjų pastatų renovacijos programai numatytos lėšos iki 2011 metų - 1,1 mlrd. Lt. Šiuo metu sudaryta sutarčių jau už 590 mln. Lt. Lyg ir nėra požymių, jog šie pinigai nebebus sėkmingai įsisavinami toliau.
    http://www.skatinimoplanas.lt/lt/contracts

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kokią dalį tai sudaro visos Lietuvos mastu atliktų statybos darbų statistikoje?
    Iš esmės būtų labai įdomu sužinoti po kokių trijų metų - kiek pagerėjo pastatų energetinis efektyvumas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. 2008 šalyje atlikta statybos darbų už 12,5 mlrd. lt (be PVM). Šių metų pirmąjį pusmetį statybos darbų sumažėjo per pusę, palyginus su 2008 metų atitinkamu laikotarpiu, iki 2,84 mlrd. lt. Tad skatinimo plano skiriami 1,1 mlrd. lt iki 2011 metų sudaro tikrai ženklią dalį statybų sektoriuje.
    Beje, kiekvienam renovacijos projektui yra keliami energetinio efektyvumo tikslai, tad bent jau pagal planą efektyvumas tikrai turėtų pagerėti.

    AtsakytiPanaikinti