29 spalio 2009

Teatrų ir muziejų lankomumas Lietuvoje kasmet auga

Šiandien sėdėdamas teatro salėje susimasčiau, kad pastaruoju metu lankantis teatre, salės visada būdavo sausakimšos. Šiandien tai gal ir nestebina, juk kr**ė antradienį baigėsi :) , bet ankstesni kartai netikėti, gi sunkmetis buvo...

Dirstelėjau į statistikos departamento puslapį ir rezultatai labai maloniai nustebino. Lietuvoje teatrų ir muziejų lankomumas nuosekliai auga jau devynerius metus! Teatro lankytojų skaičius nuo 2000-ųjų iki 2008-ųjų išaugo nuo 22 iki 42 (visas augimas buvo fiksuotas nevalstybinių teatrų grupėje), o muziejų skaičius per tą patį laikotarpį išaugo nuo 97 iki 106.

Minėta statistika įdomi ir tuo, kad muziejų ir teatro lankomumas nuo 2000-ųjų augo greičiau nei kino. Bene pagrindinė priežastis tam yra didėjantis teatro bilietų įperkamumas palyginus su pajamomis. O antra - gal ir pati visuomenė persiorientuoja link „intelektualesnių“ pramogų?

Šaltinis: statistikos departamentas

Tomas Krakauskas

3 komentarai:

  1. Turiu tokį pastebėjimą apie "mažiau intelektualios pramogos" (t.y. kinoteatrų lankomumą):
    Vienas iš populiariųjų tinklų gan dažnai organizuoja nuolaidas bilietams. Prieš mėnesį per vieną tokių akcijų pirkau bilietus dvi dienas prieš numatytus seansus, o sėdimų vietų lokaciją rinktis tikrai buvo iš ko. Šį mėn vykdytos akcijos metu beveik paskutinius bilietus užsisakiau tris dienas prieš ir labai nustebau, nes išpirkti buvo visų tą dieną rodytų filmų vakarinių seansų bilietai.
    Tai va...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Geras naujienas malonu skaityti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Natūralu, kad žmonės norėdami pabėgti nuo neigiamo emocinio fono renkasi pramogas - konkrečiau teatras ir kinas. Visų pirma, tai vienas prieinamiausių laisvalaikio praleidimo būdų po televizijos, antra, santykinai pigios.
    Be to, nesutinku su teiginiu, kad kinas yra mažiau intelektualus. Aš nekalbu apie "Pjūkus" :) Tačiau tikrai yra daug nekomercinio kino, kurį tikrai verta pažiūrėt ir intelektualumo prasme net lenkia teatrą.
    Kita vertus kokiais kriterijais teatras yra priskiriamas prie intelektualesnių pramogų? Mano nuomone vienas pagrindinių yra kaina. Bilietas į kiną - 8-20 Lt (visi bilietai), bilietas į teatrą 25-60 Lt, į baletą ar operą - 25-160 Lt, be to čia norint gauti bent jau padoresnę vietą reikia rezervuotis prieš porą mėnesių. Kitas, seansų dažnumas.
    Žmonėms pramogų visadą reikėjo ir reikės, kaip kažkas iš Romos laikų (atrodo) yra pasakęs, kad liaudžiai reikia "tik duonos ir žaidimų".

    AtsakytiPanaikinti