28 spalio 2009

Paskutinius tris mėnesius Lietuvoje fiksuojamas didžiausias gimstamumas per 9 metus

Norėtume atkreipti dėmesį į vieną spaudoje ne itin plačiai komentuojamą, tačiau labai svarbų ir pasididžiavimą mūsų tauta skatinantį faktą – rugsėjo mėn. gimusiųjų Lietuvoje skaičius jau trečią mėnesį iš eilės viršija mirusiųjų skaičių. Pažvelgę į Lietuvos Statistikos departamento pateikiamus mėnesio gimimų ir mirimų duomenis nuo 2001 m., pamatysime, kad pastarieji trys mėnesiai yra pirmieji per beveik devynerių metų laikotarpį, kai gimusiųjų ir mirusiųjų skirtumas vėl tapo teigiamas.

Šaltinis: Statistikos departamentas

Rugsėjo mėn. Lietuvoje gimė 3303 kūdikiai, o tai yra antras geriausias gimstamumo rezultatas nuo 2001 m. Didesnis gimstamumas buvo pasiektas tik šių metų liepos mėn., kai gimė 3697 kūdikių. Nesunku paskaičiuoti, kad kūdikiai buvo pradėti praėjusių metų pabaigoje, tad galime daryti prielaidą, kad ekonomikos sunkmetis teigiamai prisidėjo prie demografinės šalies situacijos ir Lietuvos populiacijos atsinaujimo. Nesu sociologas, todėl nedrįstu brėžti tiesioginės priklausomybės tarp motinystės atostogų trukmės, pašalpų dydžio ar moterų nedarbo lygio ir gimstamumo pokyčių, tačiau šie skaičiai byloja, kad vis daugiau moterų nusprendė tapti mamomis sunkesniu ekonomikai laikotarpiu. Įdomu ir tai, kad didžiausias gimdančiųjų augimas pastebėtas tarp 27 ir 34 metų amžiaus moterų. Išlaikydama dabartinį gimstamumo lygį per likusius tris 2009 m. mėnesius, Lietuva galėtų pasiekti geriausią gimstamumo rodiklį nuo 1995 m. ir pralenkti esamą Europos Sąjungos vidurkį

Džiugu, kad teigiamą skirtumą padeda pasiekti išaugęs ne tik gimusiųjų, bet ir sumažėjęs mirusiųjų skaičius. Galbūt nustebsite, bet 2009 m. rugsėjo mėn. Lietuvoje mirė 2866 asmenys, o tai yra mažiausias mirčių skaičius per paskutinius devynerius metus. Kaip matome, Lietuvą užklupęs ekonominis sunkmetis nereikalauja tiesioginių aukų, o tai yra labai džiugus aspektas, kurio tvarus tęstinumas yra būtinas lietuvių tautai siekiant neišnykti per ateinantį šimtmetį.

Tadas Povilauskas

11 komentarų:

  1. Čia gimdo tie - kurie vietoj darbo netekimo pasirinko motinystės išmokas. Ir greitai bus fiksuojamas mažiausias gimstamumas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Idomu. Tas periodinis bangavimas atsiranda del "banguoto" mirtingumo ar "pastojamumas" rudeniop pagereja ?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Reikia ziureti teigiamai, galbut keiciasi zmoniu vertybes. Vietoj turtu uz paskolas, renkames tikra turta. Gal kiek per daug optimistiskai skamba:].

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ziauru, bet kartais vaikas (gaunamos ismokos)- vienas is budu kaip neprarasti pajamu paskoloms apmoketi...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ironiška, bet gimstamumo padidėjimas susįjęs su vienų spalvingiausių impotentų - Seimo narių sprendimais ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ir dar galima pasiginčyt, ar gimstamumo didėjimas išvis yra gera naujiena :]

    AtsakytiPanaikinti
  7. Liūdi laidojimo paslaugų verslas.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū autoriam už teigiamų naujienų skleidimą. Šaunuoliai!

    AtsakytiPanaikinti
  9. nu tai gimdo del to, kad nebutu sumazintos motinystes ismokos..nuo vasaros mazins, tai zmones galvoja, kad nors biski su didesnem ismokom pagyvens..bo paskui isvis neaisku, ar finansiskai bus paranku augint vaika...

    AtsakytiPanaikinti
  10. JĖGA nuostabi naujiena , tuoj Lietuvoje gyventojų daugės , tereikia emigracija paršalinti :D

    AtsakytiPanaikinti