12 spalio 2009

Namų ūkių ir verslo mokamų palūkanų našta toliau mažėja

Tęsiant praėjusios savaitės įrašus apie devalvaciją, norėčiau atkreipti dėmesį į pastarojo laikotarpio VILIBOR mažėjimą. Esant fiksuotam valiutos kursui, skirtingos palūkanų normos parodo rizikos premiją, kurią investuotojai yra linkę mokėti už galimą valiutos devalvaciją. Tad akivaizdu, kad mažėjantis VILIBOR yra dar vienas indikatorius, papildantis anksčiau minėtus, kad valiutos devalvacijos rizika dingsta. Labai realu, jog stabilizavus valstybės finansus, bankuose esantiems indėliams nemažėjant, o paskoloms litais neaugant, VILIBOR mažėjimo tendencija tūrėtų išsilaikyti ir ateityje.
Šaltinis: Lietuvos bankas
VILIBOR mažėjimas turi didelę reikšmę šalies ūkio santaupoms ir vartojimui. Mažėjančios palūkanos mažina gyventojų ir verslo išlaidas skolų aptarnavimui, jeigu paskolų palūkanų norma yra kintama (kaip didžioji dalis paskolų Lietuvoje). Natūralu, sumažėjus išlaidoms skolų aptarnavimui, sutaupytus pinigus verslas ir gyventojai juos gali nukreipti vartojimo didinimui, investicijoms arba taupymui.
Nuo 2008 m. spalio eurais paskolas turintys namų ūkiai ir verslas galėjo džiaugtis mažesnėmis palūkanomis, tačiau dabar po truputį gali atsikvėpti ir litais paskolas turintys skolininkai. 6 mėnesių VILIBOR, paprastai naudojamas paskolų palūkanoms nustatyti, vien nuo metų pradžios sumažėjo nuo 10,2 iki 8,2 proc. , o tai yra apie 27 mln. litų skirtumas tarp palūkanų, kurias skolininkai tūrėjo mokėti per mėnesį už litines paskolas metų pradžioje, palyginus su rugpjūčiu (suma paskaičiuota įvertinus paskolų sumažėjimą).
Žemiau pateiktas grafikas rodo verslo ir namų ūkių mokamų paskolų palūkanų dinamiką per mėnesį. Tiesa, reiktų pastebėti, kad Litais mokamų palūkanų suma per mėnesį mažėja ne tik dėl mažėjančių palūkanų, bet ir dėl mažėjančios bendros paskolų sumos.

Šaltinis: Lietuvos bankas

Pabaigoje galima pridurti, kad rugsėjį, palyginus su metų pradžia, Lietuvoje verslas ir namų ūkiai per mėnesį palūkanoms mokėti išleidžia apie 90 mln. litų mažiau. Tad kuo mažiau bijosime devalvacijos, tuo mažesnė bus lito palūkanų norma. Atitinkamai paskolas litais turintiems skolininkams liks daugiau pinigų vartojimui, o augant vartojimui - greičiau baigsis sunkmetis :)

Tomas Krakauskas

8 komentarai:

  1. nieko, ant kaledu vel pakils, kaip ir kiekvienais metais:) poto perskaiciuos daugumai ir vel gales truputuka nuleisti:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kodel nerasote kad del Vilibor mazejimo nukentes indelininkai, nes gaus mazesnes palukanas uz indelius?

    AtsakytiPanaikinti
  3. 1. Mažėjant palūkanoms, mažės ne tik išlaidos paskolų aptarnavimui, bet ir paskatos taupyti.
    2. Krizė baigsis ne tada kai žmonės pradės mažiau taupyti bei daugiau leisti vartojimui, bet kai vėl bus sukaupta pakankamai prieš tai iššvaistytų ribotų resursų, kurie leis pagaminti ir po to suvartoti daugiau žmonėms reikalingų (įvertinant realų ribotų resursų kiekį) vartojimo prekių nei kad yra pagaminama ir suvartojama šiandien. O kad taip atsitiktų, pirmiausia reikia taupyti, t.y. vartoti mažiau nei anksčiau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai nelikote nepastebeti
    racas.lt/norite-teigiamu-naujienu-bus
    Kolegos blogerio geras zodis :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nyazoff,

    Lietuvos banku asociacijos duomenimis rugpjucio menesi Lietuvoje indeliu buvo 39 mlrd. litu, o paskolu 66 mlrd. litu. Todel gyventojai ir verslas sutaupo zymiai daugiau mazejant paskolu palukanoms nei praranda krintant indeliu palukanoms.

    Tomas

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gerai, kad ta ekonominė krizė baigėsi ir vyksta lėtas pakilimas. Vėl imamos ir duodamos paskolos tiek fiziniams asmenims, tiek verslui.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tokiais momentais galima visai neblogai užsidirbti. Susitaupai pinigų, investuoji į paskolas per https://www.paskoluklubas.lt/front/investor ir puikiausiai prisiduri prie algos!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ar protinga esant tokiai ekonominei situacijai imti paskolą? Mąstau apie https://www.paskoliukas.lt/greitos-paskolos/.

    AtsakytiPanaikinti