06 spalio 2009

Lietuvos rizikos premija mažėja - tinkamas metas leisti obligacijas

Lietuva artimiausiomis dienomis ketina platinti dar viena 5 metų euroobligacijų emisiją. Naujos emisijos pristatymas vyko trijuose JAV miestuose ir Londone. Dėl tikslinės investuotojų grupės šisyk emisijos valiuta buvo pasirinkti doleriai. Panašu, kad investuotojai pavedimus įsigyti obligacijas galės teikti jau rytoj. Nors tai, kad emisijos valiuta yra JAV doleriai, sukelia valstybei papildomos rizikos (jeigu dolerio kursas nebus draudžiamas), tačiau akivaizdu, kad valstybė stengiasi pritraukti kapitala iš užsienio rinkų, siekdama palikti Lietuvos bankinės sistemos resursus finansuoti vietinį verslą.
Kuluaruose sklinda kalbos, kad planuojamas obligacijų emisijos pajamingumas 6,5-7,2 proc. Tai yra ženkliai mažiau palyginti su birželį išplatinta 500 mln. eurų emisija, kurios pajamingumas buvo net 9,5 proc. Pastaroji emisija po jos išplatinimo sulaukė didelio investuotojų dėmėsio, tad pajamingumai nuosekliai mažėjo (obligacijos kaina kilo).

Šaltinis: Blooomberg

Žvelgiant iš finansų rinkos pusės, dabar platinti naują euroobligacijų emisiją yra itin palankus metas, nes Lietuvos valstybės rizikos premija (CDS) yra kritusi iki žemiausio lygio per pastaruosius metus.
CDS (angl. Credit default swap) yra išvestinė finansinė priemonė naudojama apsidrausti nuo obligacijų neišpirkimo. CDS taip pat naudojamas kaip matas palyginti kelių valstybių riziką, arba kaip rodiklis, kuris parodo šalies rizikos kitimo tendencijas. IŠ CDS akivaizdu, kad pastaruoju metu investuotojai šalies riziką vertiną palankiau nei tai buvo pavasarį, kai Lietuvos ekonomika buvo „laisvam kritime“. Panašu, kad tai dar vienas rodiklis apie jau pasiektą Lietuvos ekonomikos dugną :)

Šaltinis: Bloomberg

Tomas Krakauskas

5 komentarai:

  1. Gal galite nurodyti šaltinių, kur pasiskaityti daugiau apie tai.

    Dėkui,

    Marius

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mariau, apie ka konkreciau?

    Tomas

    AtsakytiPanaikinti
  3. "Panašu, kad investuotojai pavedimus įsigyti obligacijas galės teikti jau rytoj" - šita dalis įdomi. Ar kur galima rasti tokios informacijos

    Ačiū,

    Marius

    AtsakytiPanaikinti
  4. Reiktų kreiptis i bankus, kurie specializuojasi investicijų srityje, jie detaliai atsakys į šitą klausimą. Finasta, manau, tikrai padės :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip galit lygint palukanas doleriais (sitos emisijos) ir eurais (praeitos)? Jeigu tik taip galima teigiamas naujienas isspaust..

    AtsakytiPanaikinti