19 spalio 2009

Lietuvos ekonomikos nuosmukio pabaiga – 2009 spalio 27 :)

Penktadienio įraše teigėme, jog spalio 27 dieną bus galima konstatuoti, jog Lietuvos ekonomikos nuosmukis baigėsi. Kaip komentatoriai taikliai pastebėjo, minėtą dieną statistikos departamentas skelbs pirminį trečiojo ketvirčio BVP pokytį, o lapkričio 27 dieną – antrinį (patikslintą) BVP įvertį.

Anot ekonomikos teorijoje dažniausiai sutinkamo recesijos apibrėžimo, recesija fiksuojama šalies ekonomikos augimui esant neigiamiam du ketvirčius iš eilės. Pagal šį apibrėžimą Lietuvos ekonomika pateko į recesijos būklę 2008 metų ketvirtąjį ketvirtį. Atitinkamai galima teigti, jog du ketvirčius iš eilės augant šalies ekonomikai, galima konstatuoti nuosmukio pabaigą.

Rugpjūčio pabaigoje statistikos departamentas paskelbė, jog Lietuvos BVP antrą ketvirtį smuko rekordiniu 20,2 proc. tempu, palyginus su 2008 metų antruoju ketvirčiu. Tačiau nedaug kas pastebėjo, kad antrąjį 2009 metų ketvirtį, palyginus su pirmuoju, Lietuvos BVP augo 1,8 proc. ir siekė beveik 23,99 mlrd. litų. Iš šiuo metu jau paskelbtų liepos ir rugpjūčio Lietuvos pramonės, mažmeninės prekybos, užsienio prekybos duomenų matosi, jog trečiąjį ketvirtį Lietuvos BVP augs, palyginus su antruoju ketvirčiu (tikėtina, netgi sparčiau nei pirmąjį ketvirtį). Tiesa, reiktų pastebėti, kad kalbama apie ketvertinius BVP augimo rodiklius neįvertinus sezoniškumo. Bet kuriuo atveju, ar lygintume metinius, ar ketvirtinius rezultatus, netrukus skelbiami trečiojo ketvirčio BVP duomenys bus geresni nei antrojo. Tai bus antras ketvirtis iš eilės, kai šalyje sukuriama bendra pridėtinė vertė augs.

2 komentarai:

  1. Na ką, žingsnis po žingsnio ir išbrisim kaip nors gal... :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. kaip kažkas pastebėjo, nuosmukis arba krizė Lietuvoje baigėsi tada, kai visi pamatė, jog ji(s) prasidėjo. t.y. krizė buvo tuomet, kai visi leido pasiskolintus orinius pinigus, mokėdami už vertybes, kainavusias daug daugiau, nei jos realiai vertos. o kai visi susiprato, krizė baigėsi. prasidėjo pagirios, sveikimo procesas - kainos pradėjo kristi, t.y. artėti prie realių, žmonės pradėjo ne leisti (ne savo pinigus), o taupyti, pageidautina bankuose. tai jeigu vėl neprasidės besmegeniško vartojimo skatinimas ir, kartu, infliacija, viskas bus gerai.

    AtsakytiPanaikinti