08 spalio 2009

Kodėl devalvacija Lietuvoje nebereikalinga (1 dalis)

Vakar pasirodę pramonės produkcijos kainų duomenys privertė vėl susimąstyti apie tai, kokia dinamiška ir lanksti yra mūsų šalies ekonomika. Rugsėjo mėnesį, palyginti su praeitų metų rugsėju, pramonės produkcijos kainos smuko net 19 proc. Įdomu tai, kad netgi taip stipriai mažėjant Lietuvos pramonės gaminių kainoms verslas sugeba išlikti pelningas (žiūrėti vakar dienos įrašą).
Visgi dėmesį norėčiau atkreipti kitur. Kaip žinia, šalims, kurios susiduria su sunkmečiu, norint gerinti savo ekonomikos konkurencingumą galima eiti dviem keliais t.y. gana įprastu valiutos devalvacijos keliu (ypač tinka, kai nėra fiksuotas kursas) arba taip vadinamos vidinės devalvacijos keliu t.y. verslui mažinant kaštus ir atlyginimus ir taip atpiginant šalies gaminamą BVP. Dėl fiksuoto Lito kurso, Lietuva neturi pasirinkimo ir gali eiti tik antruoju keliu. Ir jai tai gana gerai sekasi, nes gamintojų, vartotojų ir eksportuojamų produktų kainos mažėja sparčiai.


Šaltinis: Statistikos departamentas


Šaltinis: Statistikos departamentas

Tomas Krakauskas


3 komentarai:

  1. Šaunuoliai! Jūsų blogas - tikras atradimas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O neturit duomenu gamintoju kainu indekso atmetus mineralinius- naftos produktus?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki šaunuoliai!

    Kad tobulėtumėt, keletas pastabų dėl straipsnio:

    1. "<...> valiutos devalvacijos keliu (ypač tinka kai nėra fiksuotas kursas)". Ekonomikos teorija sako, kad kai valiutos kursas yra laisvai plaukiojantis, devalvacija yra apskritai neįmanoma, tai vadinama valiutos nuvertėjimu.

    2. "Dėl fiksuoto Lito kurso, Lietuva neturi pasirinkimo ir gali eiti tik antruoju keliu". Kitaip tariant, Lietuva neturi pasirinkimo devalvuoti valiutos? Hm, na kaip čia pasakius :)

    Linkėjimai,

    Asta

    AtsakytiPanaikinti