23 spalio 2009

Grynasis Lietuvos Banko išorės turtas rugsėjį augo beveik 800 mln. Lt

Grynasis Lietuvos banko išorės turtas (išorės turtas minus išorės įsipareigojimai) per rugsėjį paaugo beveik 800 mln. Lt iki 15,2 mlrd. Lt. Tai buvo didžiausia suma šiais metais. Lietuvos banko grynojo išorės turto padėtis parodo, jog bankas nepritrūktų užsienio valiutos rezervų išaugusiai lito pasiūlai patenkinti, jei tokia staiga atsirastų dėl spekuliacijos lito devalvacijos tema ar kitų priežasčių.


Šaltinis: Lietuvos bankas, Statistikos departamentas

Ekonomistams svarbu ne tik absoliutūs centrinio banko užsienio valiutos rezervai, tačiau ir saugus jo santykis su importu. Laikoma, jog užsienio valiutos rezervai turėtų būti bent 2,5 karto didesni nei mėnesio importas. Šiuo metu, Lietuvos Banko grynojo išorės turto santykis su importu yra vienas aukščiausių (ir saugiausių) per dešimtmetį.


Šaltinis: Lietuvos bankas

Taip pat džiugu pranešti, jog LR finansų ministerija atšaukė planuotus vertybinių popierių aukcionus lapkričio 2, 9, 16 ir 30 dienomis. Užsienio investuotojams išpirkus vyriausybės obligacijas, nebeliko poreikio „siurbti“ šalies bankų turtą, kurio dabar daugiau liks verslui ar gyventojams skolinti.

Vaidotas Rūkas

2 komentarai:

  1. Argi Lietuvos bankas bent teoriškai gali pritrūkti valiutos atsargų? Turbūt teisingiau būtų sakyti, kad dalis spekuliantų apsigalvojo, todėl atsargos auga. Naujiena aišku bet kuriuo atveju teigiama.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Grynųjų pinigų apyvartoje yra 7 mlrd. lt, tad Centrinio banko rezervai juos dengia su kaupu. Kita vertus, pinigų plačiąja prasme yra gerokai daugiau (P3 viršija 41 mlrd. lt - http://www.lb.lt/lt/naujienos/statistika/pa200908.pdf 4 psl.). Teoriškai pinigai lyg ir galėtų "susiprastinti" iki CB rezervų lygio, bet CB rezervų lygiui nukritus tam tikru dydžiu, jis būtų priverstas devalvuoti valiutą, nes dėl per mažo pinigų kiekio ekonomika negalėtų tinkamai funkcionuoti.

    Būtų puiku, jei makro specialistai paaiškintų tiksliau :)

    AtsakytiPanaikinti