11 gegužės 2010

Nutylėti faktai apie SODRĄ

Įrašą pradėsiu premjero A.Kubiliaus citata iš straipsnio „Lietuvos ryte“, išspausdinto 2009 metų vasarą :

Aš laukiu, kol jūs, žurnalistai, imsite kalbėti, kad mokesčių mokėjimas – kiekvieno sąžiningo piliečio pareiga. Jeigu žmonės nemoka mokesčių, o ima algas vokeliuose, kokią teisę jie turi po to piktintis, kad skursta jų mokyklos ar ligoninės, o jų seneliams ar tėvams pritrūksta pinigų pensijoms?

Tuo tarpu plytelių klojėjas Leonidas „Valstiečių laikraščiui“ šiuo metu dėstė taip:

„Anksčiau nesukdamas galvos įsigydavau verslo liudijimą visiems metams, bet kai nuo pernai mokesčiai padidėjo, o užsakymų sulaukiu mažiau, nusispjoviau ir dirbu nelegaliai“. Kad galėtų lankytis pas gydytojus nemokėdamas sveikatos draudimo mokesčio, Leonidas užsiregistravo darbo biržoje. „Dabar per mėnesį uždirbu vidutiniškai 1,5–2 tūkst. Lt, nesumoku nė lito valstybei ir dar papildomai gaunu bedarbio pašalpą, – ironiškai šypsosi jis. – Maža to, būdamas bedarbis naudojuosi lengvatomis komunaliniams mokesčiams, vaikai nemokamai maitinami mokykloje. Nors esu sveikas ir gaunu pajamų, oficialiai pasirinkau išlaikytinio statusą. Tačiau manęs sąžinė negraužia – valstybė mane įstūmė į tokią padėtį, kai labiau apsimoka gyventi iš pašalpų ir uždarbiauti nelegaliai.“

O kas nutiko SODRAI paskutiniaisiais metais? 2009 metais SODROS išlaidos sudarė 14,2 mlrd. Lt ir per metus paaugo 13 proc. Beveik tiek, kiek ir Lietuvos ekonomika – tik su priešingu ženklu. Palyginus su 2006 metais išlaidos padvigubėjo, o 2003 – patrigubėjo. Didžiausioji dalis SODROS išlaidų teko pensijoms – 8,3 mlrd. Lt. Išlaidos pensijoms pasistiebė 4 proc., o vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą išaugo 6 proc. iki 833 lt. Dar didesnis šuolis teko ligos ir motinystės draudimui – 26 proc. Jų 2009 metais išmokėta 2,1 mlrd. Lt, 2003 metais – 359 mln. Lt.

Šaltinis: www.sodra.lt

Pensijų, ligos bei motinystės draudimui kartu 2009 metais buvo išleista 10,4 mlrd. Lt. Daug tai, ar mažai? Nacionalinį biudžetą praėjusiais metais pasiekė 18,2 mlrd. Lt pajamų be ES paramos. Jei Lietuva būtų bandžiusi gyventi tik savo išgalėmis, pensijoms, ligos ir motinystės išmokoms būtų paskirta 57 proc. visų biudžeto lėšų. T.y. likusioms valstybės funkcijoms - švietimui, sveikatos apsaugai, policijai, krašto apsaugai, keliams, ir dar daugybei kitų liktų 43 proc., arba 7,8 mlrd. Lt. Taip pat ir nedarbo draudimui, kuriam 2009 metais išleista 629 mln. Lt – dvigubai daugiau nei 2008.

Šaltinis: www.finmin.lt

Kokias išvadas galime padaryti? Valdžia gana sėkmingai mažino administracines, biurokratines išlaidas, ką matėme iš Susisiekimo ministerijos pavyzdžio. Visus 2009 metus stengtasi neliesti labiausiai pažeidžiamų gyventojų sluoksnių, nes išmokos tuo metu net padidėjo. Vis tik finansų ministrė I.Šimonytė yra suabejojusi valstybės gebėjimu išlaikyti tokias aukštas išmokas esant mažiems mokesčiams vaizdinga fraze: "Ar ne per mažos kelnytės, tokiam dideliam užpakaliukui?". Dabar gi Leonidas yra nusprendęs, kad mokesčiai jam per dideli mokėti, piktinasi, kaip jau buvęs finansų ministras A.Butkevičius yra pareiškęs, tyliai praskolinama Lietuva Leonido bedarbio pašalpai sumokėti ir ateityje toliau piktinsis per maža pensija.

Vaidotas Rūkas

17 komentarų:

  1. o kas čia per demotyvacinis tekstas? jokios teigiamos naujienos, išskyrus besišypsantį Leonidą.

    Kas nutiko, ką nori pasakyti autorius? Gal reiktų viešai pasmerkti Leonidą, kuris vietoj to, kad užsiregistravęs darbo biržoje, eitų žiūrėti teliko, eina ir uždarbiauja? Gal reiktų garsiai pasakyti tai, kas jau senokai matosi plika akimi - kad socdemų valdymo metais užprogramuotos Sodros deficito problemos iš esmės nesprendžiamos, o prie to prisideda ne tik menkas koalicijos ryžtas parodyti tautai gyvenimo pagal pajamas pavyzdį, bet ir Konstitucinio teismo dvasininkų sprendimai dėl teisėtų lūkesčių? Sodros išmokos, matote, gali tik didėti, o mažinimas - tai jau antikonstituciška. O vardan šiandieninių išmokų gavėjų gerovės užkabinti skolas vaikams ir anūkams - teisėta ir konstituciška.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Antraštė labai skambi, intriguojanti ir pretenzinga. Bet tekstas... taip ir neradau tų "nutylėtų" faktų...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Faktų pamėtyta, bet reiktų išmokti ir rašyti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jei visi bedarbiai tokie kaip "Leonidai" biudzetas vienaip ar kitai pasipildo, nes nelegalias pajamas greiciausia leidzia maksimoj, senukuose, topo centre ir tt. Manau daugelis supranta kad Sodrai ateina paskutinioji tik va turbut nera zmogaus ar ju grupes kurie rimtai imtusi socialines apsaugos pertvarkymo darbu, kurie leistu naujos versijos sodrai susiformuoti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vadinkim daiktus tikraisiais vardais - Leonidas yra vagis. Du kartus. Vieną kartą apvogė nemokėdamas mokesčių į mūsų biudžetą, kitą kartą neteisėtai iš jo pasiimdamas pinigus. Kodėl norime, kad Seimo nariai, valdininkai, verslininkai ir t.t. būtų sąžiningi, jei teisiname Leonidą, kaimyną Petrą, ar pusbrolį Joną? O gal save?

    Maurai, didžiąją dalimi sutinku. Vis tik manau, kuo daugiau žmonių matytų objektyvią informaciją, o ne tik per visus galus skleidžiamą "nusavintos pensijos istoriją", gal ir koalicijos ryžtas būtų didesnis. Bet kai Konstitucinis teismas nusprendžia kitaip, ką padarysi..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vaidotai,

    klausimą
    Kodėl norime, kad Seimo nariai, valdininkai, verslininkai ir t.t. būtų sąžiningi, jei teisiname Leonidą, kaimyną Petrą, ar pusbrolį Joną?

    apsukčiau kiek kitaip: Kodėl norime kad Leonidas, Petras ir pusbrolis būtų sąžiningi, jei Seimo nariai niekaip neatsiskiria su prabanga ir smulkiais sukčiavimais (išlaidos parlamentinei veiklai), o partijos niekaip nenori atsisakyti verslininkų pinigų?

    Žuvis pūva nuo galvos. Sena, šimtmečiais patikrinta liaudies išmintis.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Taip, sutinku su Vaidotu ir Kubilium. Kada jus zurnalistai pradesit rasyti apie tai, kad reikia moketi mokescius???

    AtsakytiPanaikinti
  8. Atsiprašysiu už vaizdingumą, bet tualetas dvokia, nes mes jį apdergiam, ar kad valytoja per retai išvalo?

    Nepatikėsi, Maurai, bet yra žmonių, verslininkų, įmonių ir net verslo sektorių, kurie principingai moka mokesčius, neduoda kyšių. Kuo daugiau tokių atsiras, tuo "žuvies galvai" bus sudėtingiau. Jei bus principingų piliečių - gal daugiau jų atsiras ir valdžioje.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Vaidotai, jeigu valytoja nevalys tualetas dvoks bet kokiu atveju, pabandyk namuose mėnesį kitą nevalyti tai ir nedergiamas jis prasmirs. Valytoja būtinai turi valyti, kaip ir tie kurie mokina gyventi turi būti dori. Taip ir su mokesčiais, jeigu jie nesąmoningi tai daugumas jų nemokės matydamas kad valdžioje išsidirbinėja. Dabar situacija tokia kad ten esantys sau sąlygų neblogina o tik gerina, tai ir visi likusieji taip stengiasi elgtis

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš elgčiaus taip kaip Leonidas ir man negėda. Ar bandėte pradėti savo verslą? Ar bandėte praeitį visą tą biurokratinį mechanzimą? Ne? Tai kokį š. jūs čia malate! Pabandykite ir rankos nusvirs. Ar ne absurdas, kad žmogus turintis aukštąjį išsilavinimą yra nepajėgus vesti savio įmones buhalteriją, nes ji išties yra per sudėtinga. Aš žinau absurdiškaiusių pavyzdžių, kaip valstybė stabdo verslą. Tad geriau spjauti į visą šį valdžios sugalvotą absurdą ir dirbti nelegaliai. Nes pati valstybė garsiai rėkdama apie verslo skatinimą, biurokratijos saulėlydį nieko iš esmės ir nepadarė. Kaip šauksi taip ir atsilieps.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Taip, Marijonai, bandžiau. Esu/buvau dviejų įmonių bendrasavininkas. Dėl vienos jų praradau gan didelius pinigus, tačiau kaltinu tik save. Kita ir šiais laikais dirba "ant nulio". O žinai kodėl ne "pliusas"? Todėl, kad visi, turbūt absoliučiai visi šiame sektoriuje "nusukinėja", o maniškė įmonė to nedarė. Kitas akcininkas mane keikia, nes skaičiuoja, jog besielgiant kaip "visi", turbūt verslo apimtys galėtų būti didesnės kartais. Taip kad turiu pilną teisę kurti "neigiamai.lt". Nepaisant to, esu "čia", neatsisakau nei savo principų, nei ateities verslo planų.

    Todėl toliau bandysiu parodyti "bright side of life" (http://www.youtube.com/watch?v=WlBiLNN1NhQ), stengiuos pakeisti, kas priklausytų nuo manęs ir daugiau nešnekėti apie save :) Gero savaitgalio :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Vaidotai,

    Kuo daugiau tokių atsiras, tuo "žuvies galvai" bus sudėtingiau. Jei bus principingų piliečių - gal daugiau jų atsiras ir valdžioje.

    taigi, sutariam, kad jei piliečiai valdžiai pavyzdingai mokės mokesčius, valdžia dėl to nenustos vogti ir atidirbinėti rėmėjams. Tiesiog nėra motyvo. Šiandien prastumtos graužinienės su bradausku pusantrų metų voliotos ir visų kitų partijų viršūnėlių tyliai palaimintos Politinių partijų ir kampanijų finansavimo įstatymo pataisos ( 90 balsų "už", balsavimo rezultatuose aiškiai matosi labiausiai laukiantys paramos "politverslininkai"), kuriame lieka galimybė juridiniams asmenims pirkti "politikus", žinoma po tokio vieningo ir sutelkto balsavimo kai kurių frakcijų veikėjams garsiai pavirkaujant, "kaip negerai, vėl stambus kapitalas turės mums neigiamos įtakos" - žr. tautai skirtą spaudos pranešimą . Leiskite priminti, prieš 2008 m. rinkimus buvo pateikti 3 PPPKFĮ pataisų projektai, visuose buvo numatyta atsisakyti juridinių asmenų finansavimo. Tačiau po rinkimų suskaičiavus skolas, gimė "kitas projekto variantas".

    Tie, kas nelegaliai dirba, šansų į valdžią patekti deja neturi. Kalba eina ne apie patį, išsilavinusį, sveiką ir jauną specialistą-verslininką, kokių akivaizdi mažuma, o apie tuos neišsilavinusius, nekvalifikuotus, negebančius kurti verslo, be darbo ir ant pašalpos sėdinčius (arba galinčius atsisėsti) piliečius, kurie tokioje situacijoje neturi taip jau daug pasirinkimų:
    1. emigruoti
    2. sėdėti pusbadžiu ant bedarbio pašalpos, degraduoti kvalifikacijos ir socialine prasme ir laukti kol atsiras darbo,
    3. dirbti nelegaliai.

    Sureitinguokite prašom variantus tinkamumo tvarka.

    AtsakytiPanaikinti
  13. padidino kainas verslo liudijimams 10 (DEŠIMT) kartų ( min. 1440 Lt + 864 PSD) ir nori kad žmogelis verslą vystytų. Tiesa, dabar kalba sumažinti 11 kartų (VIENUOLIKA). pamatė, kad totalią demotyvaciją pasėjo, taip NEŽYMIAI padidindami (tik DEŠIMT kartų) verslo liudijimo mokesčius.

    patiko frazė apie netinkamo dydžio kelnytes. taip, motinystės pašalpos ir pensijos drąstiškai išaugo. Bet gal subinytės galėtų būti sumažintos ir valdininkams, kurie vykdo viešuosius pirkimus, pasidalindami "otkato" pavidalu su tam tikrų verslininkų grupuotėmis 3-4 milijardus Litų kasmet.
    Prisiminkime 2008 žiemą.
    http://www.youtube.com/watch?v=glsXrs326oU

    AtsakytiPanaikinti
  14. Maurai,

    Tai, ką parašei - labai negerai, negaliu prieštarauti.

    O ką daryti neišsilavinusiems, nekvalifikuotiems? Maurai, ar šis klausimas nesufleruoja atsakymo? Ar gyvenimo kokybei užsitarnauti nereikia pastangų - mokslo, darbo, žinių, talento, apsukrumo (?), viskas ant lėkštutės turi būti padėta? Emigraciją palaikau - tai ir yra pastangos. Beje, argi tai nėra didžiausias pasiekimas, kad lietuviai gali emigruoti legaliai?

    Taip, algos Lietuvoje mažos, kad ir ką dirbtumei. O kokios jos buvo prieš 20 metų, 10? Norime gyventi kaip USA per naktį? "Rome wasn't built in a day". Ne viskas daroma tobulai, net per ne lyg mažai, tačiau ką MES padarėme, kad būtų geriau, ką PATS padariau, kad būtų geriau?

    Žinau, kad yra tiesioginė priklausomybė tarp visuomenės aktyvumo (priklausomumas asociacijoms, politinėms partijoms, kitoms organizacijoms) ir korupcijos lygio. Reikia, kad žmonės nebūtų pasyvūs, neužsiimtų tik asmeniniais reikalais. Rekomenduoju paskaityti žurnale "IQ" straipsniuką panašia tema "Trūksta mėsos liūtams". Bandysiu ir teigiamai.lt panašiai paplėtoti mintį.

    Art - mažas žingsnelis į priekį
    http://www.xn--uleviius-obb.lt/2010/04/26/truputi-skaidresni-viesieji-pirkimai/

    AtsakytiPanaikinti
  15. nieko naujo neperskaiciau.

    AtsakytiPanaikinti
  16. ar apirbinejant socialine pasalpa eina darbo stazas?

    AtsakytiPanaikinti
  17. We provide personal loans for debt consolidation, bad credit loans, unsecured loans, loans for bad credit and instant

    secured loans with cheap rates Do you have a firm or company that need loan to start up a business or need, personal

    loan, Debt consolidation? We will
    provide you with loan to meet your needs.
    Note: We offer the following loans to individuals-
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:
    and many more at 2% interest rate. For more information contact us. Email: email: abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    AtsakytiPanaikinti