21 gegužės 2010

Lietuvos pramonė balandį jau parodė stiprų augimą

Lietuvos pramonė balandžio mėnesį paaugo 5,5 proc., lyginant su tuo pačiu 2009 m. mėnesiu. Lyginant su kovo mėnesiu pramonė nepakito ir sudarė 4169,7 mln. Lt., tačiau pašalinus sezono įtaką augimas buvo 6 proc.

Šaltinis: LR statistikos departamentas

Jei prieš mėnesį teigiamai.lt džiaugėsi pirmu pramonės mėnesiniu 1 proc. augimu, tai jau balandį jis buvo nebe simbolinis, bet gana stiprus. Esant dviejų mėnesių duomenimis, galima sakyti, kad Lietuvos pramonė jau atsistoja ant kojų, didžiausias skatintojas – eksporto rinkos, nes vidinė rinką dar vartoja mažiau.

Žiūrint šių metų II pusės perspektyvoje, manome, kad augimas po kelių mėnesių sustiprėjimo turėtų stabilizuotis, tam yra kelios priežastys. Pirma, įvertinus tai, kad vakarų Europos atsigavimas dėl skolų problemų bus mažesnis nei metų pradžioje tikėtasi, turėtų Lietuvos eksporto prieaugis stabilizuotis, tai tolygiai atsilieps pramonei. Antra, 2010 m. antroje pusėje palyginamosios bazės efektas nelems tiek daug augimo. Trečia, kadangi dėl galimo eksporto rinkų perspektyvų sutrikimo pramonei neduos tokio, anksčiau manyto didelio stimulo, kita pusė – vidinė rinka – esant dideliam nedarbo lygiui, nepridės papildomų procentų. Taigi, kad galėtų pramonė tolygiai augti, reikia mažmeninės prekybos atsigavimo, ko dar teks palaukti kelis mėnesius.

Jau esu minėjęs, kad pramonė sudaro virš 20 proc. Lietuvos BVP, todėl esant teigiamam augimui balandžio mėnesį ir tikintis ateinančių kitų dviejų, darau prielaidą, kad iš pramonės ateis nemaža paskata parodyti teigiamą augimą 2010 m. antrą ketvirtį. Lyginant keturis pirmus šių metų mėnesius su pernai atitinkamu periodu, smukimas siekia 0,8 proc. Kadangi didžiausias smukimas buvo sausį, o jau du mėnesius auga, tai leisčiau sau prognozuoti, kad lyginant jau 5 mėnesius bus pasiektas teigiamas prieaugis. Išliekant tokiai tendencija pramonė svariai prisidės prie šiųmetinio Lietuvos BVP augimo.

Regimantas Valentonis

2 komentarai:

  1. We provide personal loans for debt consolidation, bad credit loans, unsecured loans, loans for bad credit and instant

    secured loans with cheap rates Do you have a firm or company that need loan to start up a business or need, personal

    loan, Debt consolidation? We will
    provide you with loan to meet your needs.
    Note: We offer the following loans to individuals-
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:
    and many more at 2% interest rate. For more information contact us. Email: email: abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    AtsakytiPanaikinti
  2. LABA DIENA, aš čia noriu jums pranešti gerų naujienų iš PROF CINDY INVESTMENTS paskolos pasiūlymo, tuščių bankomatų kortelių ir „Bitcoin Investments“. Ar bandėte gauti tikrą paskolos davėją, aš gavau savo verslo paskolos sumą 640 000,00 € iš prof. Cindy Alberto, kad pradėčiau verslą. Ar jums reikia tuščios bankomato kortelės arba bitkoino, o bandant ją gauti kilo problemų? Čia yra Prof Cindy Investments tuščios bankomato kortelės pasiūlymas, paskolos pasiūlymas, Bitcoin / atkūrimo pasiūlymas, kurį lengva ir įperkama gauti ir jis gali būti pristatytas jums laukiant 48 valandas po to, kai iš jos pateiksite užsakymą el. paštu profcindyinvestments@hotmail.com

    MRS.CINDY INVESTMENTS TIKROS PATIKIMOS INTERNETINĖS PASLAUGOS INC@2023
    profcindyinvestments@hotmail.com

    AtsakytiPanaikinti