08 balandžio 2010

Lietuvoje sparčiai didėja investicijos į vėjo jėgaines

Šią savaitę dėmesį patraukė Lietuvos vėjo energetikų asociacijos pateikti duomenys apie vėjo energetikos plėtrą Lietuvoje 2009 m. Galima pasidžiaugti, kad praėjusiais metais mūsų šalyje buvo pastatyta 21 nauja vėjo jėgainė, o bendras jų skaičius metų pabaigoje jau siekė 68-is. Toks jėgainių skaičiaus išaugimas buvo didžiausias nuo 2006 m. Dabar vėjo jėgainės pagamina apie 1 proc. visos Lietuvos elektros energijos poreikio. Įdomu tai, kad asociacijos skaičiavimais į Lietuvos vėjo energetikos ūkį jos narės jau yra investavę apie 470 mln. Lt, o vien 2010 m. naujos investicijos sudarys net apie 310 mln. Lt. Toks planuojamas investicijų mastas atrodo pakankamai įspūdingai, tad, jeigu prognozės pasiteisintų, vien šiais metais vėjo jėgainių pajėgumai galėtų beveik padvigubėtų. Pagal įrengtus vėjo energijos gamybos pajėgumus Lietuva nusileidžia Estijai, bet lenkia Latviją.

Šaltinis: Lietuvos vėjo energetikų asociacija

Toks gausus investicijų didėjimas į vėjo energetikos infrastruktūrą, matyt, patvirtina, kad elektros energijos gamyba vėjo jėgainėse ir jos pardavimas yra pelningas verslas pagal dabar nustatytą 0,3 Lt/kWh kainą, kuria „Lietuvos energija“ superka elektrą iš ją gaminančių vėjo jėgainių. 2009 m. elektros gamyba vėjo jėgainėse užsiimančios įmonės gavo 47,0 mln. Lt pajamų arba 65,5 proc. daugiau nei prieš metus. Nesunku suprasti, kad šių įmonių EBITDA pelningumas yra labai aukštas (kartais siekiantis 70 proc.) ir pakankamai stabilus dėl pastovios pardavimo kainos bei mažų piniginių sąnaudų.

Aukšto pelningumo prielaidą atspindi ir faktas, kad Lietuvos bankai pakankamai teigiamai vertina vėjo jėgainių įrengimo finansavimą, suvokdami, kad investicijų atsipirkimas ir skolos susigrąžinimas yra beveik užtikrintas. Lietuva yra įsipareigojusi iki 2020 m. iš atsinaujinančių energetikos šaltinių pagaminti 23 proc. visos suvartojamos energijos, tad toks verslas kaip elektros gamyba vėjo jėgainėse ir toliau bus skatinamas bei jam nustatoma daug palankesnė kainodara, skatinanti jėgainių atsipirkimą. Dabartiniai įrengti vėjo jėgainių pajėgumai sudaro vos dešimtadalį visoje Lietuvos teritorijoje galimo pasiekti vėjo jėgainių pajėgumo, tad plėtros galimybės yra akivaizdžios. Europos Sąjungoje 2009 m. buvo investuota 11,5 mlrd. eurų į sausumoje esančių vėjo jėgainių statybas, o įrengtų jėgainių galia sudarė 9.581 tūkst. MW arba 21 proc. daugiau nei 2008 m.

Tadas Povilauskas

4 komentarai:

  1. Tadai, kas gamina vėją? :)
    "kuria „Lietuvos energija“ superka elektrą iš vėjo gamintojų"
    Geras straipsnelis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bet kokio subsidijuojamo produkto EBITDA pelningumas neišvengiamai aukštas.

    straipsnis pozityvistinis, ir neatsako į vieną klausimą apie alternatyvią energiją. Kiek efektyvus yra pats generavimo būdas, lyginant su kitais? T.y. kokią vidutinę grąžą duoda per metus, imant pvz. 10 metų laikotarpį, 1 litas (kurį valdžia patvirtinusi subsidijuojamą tarifą, skatina dėti į generavimo pajėgumus iš vėjo ar saulės energijos) vėjo jėgainėse lyginant su 1 litu, investuojamu į kogeneracinę biokuro elektrinę?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šiaip investicijos į vėjo ir kitą atsinaujinančią energetiką yra labai sveikintinos. Tačiau yra vienas bjaurus trūkumas - lobistai prasimušinėja L. aukštas energijos supirkimo kainas. Jei to nebus deramai imtasi, atsinaujinančios energetikos privalumų nepajusime.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šaunus straipsnis! Manau, kad atsinaujinanti energetika taps kuo toliau, tuo aktualesne.

    AtsakytiPanaikinti