01 balandžio 2010

Gerėja ekonomikos vertinimas Lietuvoje

Šiandien LR Statistikos departamentas pateikė 2010 m. kovo mėn. ekonominių vertinimų indekso ir jo sudedamųjų reikšmes, kurios patvirtino, kad Lietuvos verslo ir vartotojų nuomonė apie jų dabartinę veiklos padėtį bei perspektyvas artimiausius kelis mėnesius pagerėjo. Indekso reikšmė vis dar yra žemesnė už nulį, bet ji pakankamai greitu tempu lekia „šiaurės rytų“ kryptimi. Reiktų priminti, kad indeksas susideda iš penkių sudėtinių rodiklių – vartotojų, pramonės, statybos, prekybos ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklių (atitinkami procentiniai svoriai siekia 20, 40, 5, 5 ir 30 proc.). Indeksą sudaro dabartinės padėties ir lūkesčių vertinimai. Kaip žinia, lūkesčiai yra vienas stipriausių ekonomikos vystymosi pokyčių veiksnių, o tai, kad kovo mėn. lūkesčiai gerėjo visose ūkinės veiklos šakose, leidžia žvelgti į Lietuvos ekonomikos atsigavimą drąsiau. Beje, ekonomikos vertinimų indeksas žemiausią reikšmę buvo pasiekęs 2009 m. balandžio mėn., tad šį mėn. galima įvardinti kaip sunkiausią per matytą krizinį laikotarpį.


Šaltinis: LR Statistikos departamentas


Vienas iš labiausiai nudžiuginusių teiginių LR Statistikos departamento pranešime yra tai, kad kovo mėn. pramonės įmonių produkcijos gamybos ir eksporto prognozės buvo daug optimistiškesnės - trečdalis apklaustųjų tikisi, kad jų gamyba artimiausiu metu augs, o 13 proc. įmonių laukia smukimo. Būtina atkreipti dėmesį į atsargų lygį – pastaruoju metu ėmė daugėti pramonės įmonių, manančių, kad jų atsargos yra nepakankamos ir jos turės vėl didėti – tai yra viena iš svarbiausių sąlygų, kodėl galime prognozuoti pramonės gamybos apimčių tolesnį atsigavimą Lietuvoje.


Dar derėtų atkreipti dėmesį į palankesnį statybų verslo tendencijų vertinimą. Kovo mėn. labai išaugo įmonių skaičius, kurios tikisi, kad per artimiausius 2-3 mėn. padaugės darbų – tokių buvo 24 proc. (2009 m. kovo mėn. tokių tebuvo 9 proc.), o darbų mažėjimo tikisi 28 proc. apklaustų įmonių (prieš metus to laukė 42 proc.). Suprantama, kad spartesnio statybų darbų gausėjimo 2010 m. tikėtis tikrai sunku, bet tai, kad įmonės prisitaikė prie dabartinių sunkių sąlygų (prisitaikymą rodo faktas, kad statybų įmonių, teigiančių, kad jų finansinė padėtis nebeblogėja, skaičius vis didėja) taip pat leidžia teigti, kad patys blogiausi laikai po truputį lieka už nugaros.


Tadas Povilauskas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą