12 balandžio 2010

2010 m. vasarį Lietuvos eksportas augo 15,5 proc. tempu, palyginus su 2009 m. vasariu

Jau ne kartą esame teigę, kad, artėjant 2010 metų antrai pusei, Lietuvos makroekonominiai rodikliai turėtų rodyti teigiamus prieaugius. Tai lems kelios priežastys: palyginamosios bazės efektas; kylanti pasaulinė prekyba bei ekonomika ir po truputį atsigausiantis vidaus vartojimas dėl gerėjančių vartotojų lūkesčių.

Praėjusį penktadienį LR Statistikos departamentas paskelbė Lietuvos užsienio prekybos duomenis. Negalutiniais duomenimis vasarį eksportuota prekių už 3,6 mlrd. LTL., o importuota už 3,9 mlrd. LTL. Grafike matyti 2006-2010 m. Lietuvos užsienio prekybos dinamika.

Šaltinis: LR Statistikos departmentas

Palyginus su praėjusių metų vasario mėnesio. eksportu, šiemet fiksuotas 15,5 proc. augimas. Tai antrasis teigiamas eksporto prieaugis per paskutiniuosius 15 mėnesių (2009 m. gruodžio mėn. eksportas išaugo 4,5 proc.). Jei palygintumėme su sausio mėnesio duomenimis, tai eksportas ūgtelėjo 16,1 proc.

Importo prieaugis sudarė 14,4 proc., palyginus su praėjusių metų vasariu. Verta paminėti, jog eliminavus mineralinius produktus, importas net sumažėjo 2,6 proc. Tai pasako, kad importas be Lietuvai reikalingų ir neturimų žaliavų mažėjo, o labiausiai prie importo augimo prisidėjo brangusi nafta ir kitos žaliavos.

Šaltinis: LR Statistikos departamentas

2010 m. sausio-vasario mėn. Lietuvos eksportas išaugo 6,3 proc., palyginus su 2009 m. tuo pačiu laikotarpiu. Didžiąją dalį eksporto sudarė mineraliniai produktai – 23,6 proc. viso eksporto. Visgi eliminavus šią grupę, eksportas yra paaugęs 5,4 proc., todėl negalima tvirtinti, jog eksportą tempia pabrangusios žaliavų kainos. Pastebėtina, kad išsiskiria antžeminio, oro, vandens transporto priemonių eksportas. Remiantis, Lietuvos makro analitikų išvadomis, tam įtakos turėjo vasario mėn. laivų pardavimas, t.y. stambaus projekto užbaigimas.

Nevisi ekonomikos sektoriai atsigauna tolygiai, tačiau bendras vaizdas nuteikia optimistiškai.

Regimantas Valentonis

4 komentarai:

  1. Bet balansas vis tiek neigiamas :/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kodel pagrobe pensijos? Cia yra zmones turtas, kas nezino.
    Ir nereikia kabinti i ausi makaronus, kad mums moka pensijai jaunoliai. Mes sumokėtų mokesčių už pensijų už save. Tėvai sumokėjo pensijų mokesčiai už pensijų už save. Senelio sumokėjo pensijų mokesčiai už pensijų už save.
    Bet jei pensijų pavogti, tada moka jaunajai kartai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. lavonu exportas gal ir dideja?:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jei tai buvo šposas - užskaitau :)

    AtsakytiPanaikinti